Mergi direct la conținut »
Ambasadorul SUA în Canada a anunțat că demisionează, în urma cererii echipei lui Trump
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Ambasadorul SUA în Canada a anunțat că demisionează, în urma cererii echipei lui Trump

Ambasadorul SUA în Canada a anunțat că demisionează, în urma cererii echipei lui Trump

Ambasadorul american în Canada, Bruce Heyman,  este unul dintre  primii reprezentanți diplomatici care s-au conformat cererii echipei președintelui ales, Donald Trump, de a demisiona înainte de sosirea sa la Casa Albă.

„Așa cum s-a solicitat, demisionez din funcția de ambasador al Statelor Unite în Canada, cu efect din 20 ianuarie”, a scris, pe Twitter, Bruce Heyman, un apropiat al președintelui Barack Obama.

Bruce Heyman, aflat la post la Ottawa din aprilie 2014, este un fost șef al băncii de investiții Goldman Sachs. El a fost un important donator pentru campaniile lui Obama din 2008 și 2012. Președintele Obama și-a plasat un om de încredere în Canada, prin numirea lui Heyman,  într-un moment în care fostul guvern conservator canadian încerca să obțină construcția controversatului oleoduct Keystone XL.

 

Echipa de tranziție a președintelui ales al SUA, Donald Trump, a emis un ordin general prin care cere ca ambasadorii numiți politic de Barack Obama să plece din posturi până la 20 ianuarie, data învestirii noului șef al Administrației americane, potrivit mai multor diplomați familiarizați cu planul respectiv, care întrerupe o tradiție de decenii, refuzând să le mai acorde acestor trimiși externi și cea mai mică ‘perioadă de grație’, a relevat vineri cotidianul New York Times.

Ambasadorul SUA în Noua Zeelandă, Mark Gilbert, a confirmat pentru Reuters informația, precizând că ordinul a fost emis ‘fără excepții’ și transmis printr-o telegramă concisă a Departamentului de Stat pe 23 decembrie. ‘Voi pleca pe 20 ianuarie’, a scris  și ambasadorul Mark Gilbert într-un mesaj pe Twitter.

Kovesi a fost votată procuror-șef de ambasadorii statelor UE
Recomandări

Kovesi a fost votată procuror-șef de ambasadorii statelor UE

Bruce Heyman, aflat la post la Ottawa din aprilie 2014, este un fost șef al băncii de investiții Goldman Sachs. El a fost un important donator pentru campaniile lui Obama din 2008 și 2012.

Ambasadorii ‘politici’, mulți dintre ei donatori majori care au fost numiți în funcție în virtutea relațiilor apropiate cu președintele, pleacă aproape întotdeauna la sfârșitul mandatului, spre deosebire de diplomații de carieră, care adesea rămân în posturi.

Ordinul va fi respectat de toți ambasadorii „fără nici o excepție”, potrivit Reuters. Mai mulți diplomați au declarat pe surse pentru New York Times că toate celălalalte administrații americane, din ambele partide majore din SUA, au emis o  ‘perioadă de grație prin care le permitea trimișilor externi să mai rămână în posturi timp de câteva săptămâni sau luni, mai ales celor cu copii de școală generală, aceasta fiind o tradiție ce dura de câteva decenii.

 
 
Close
Închide
  Close