Aproape ca nu exista persoana care sa poata spune ca nu a avut niciodata ameteli. Simptome ale unei game foarte largi de afectiuni, ametelile – sau vertijul – sunt des intalnite, iar frecventa lor creste odata cu inaintarea in varsta, ajungand sa afecteze 40% din femeile si barbatii trecuti de 60 de ani.
Vertijul e de doua feluri – cand persoana afectata are senzatia de miscare a sinelui si cand i se pare ca se invarteste mediul inconjurator – si de obicei ‘vine’ insotit de dureri de cap, greata ori senzatie de voma, palpitatii, panica, oboseala brusca si chiar lesin. Ce pot anunta aceste simptome: lipsa de calciu, o sarcina, afectiuni ale urechii (organ al auzului si totodata al echilibrului), boli psihice, cardiace ori neurologice, boli febrile ori exces de alcool sau tutun. Mai poate fi si o reactie secundara a organismului la unele medicamente.
In caz de vertij, evitati miscarile bruste ale capului ori ridicarea brusca din pat sau de pe scaun, iar daca va ia ameteala cand sunteti in picioare, asezati-va, ca sa evitati riscul de a cadea si de a va rani.
In plus, incercati sa eliminati toate elementele care agraveaza vertijul: oboseala, stresul fizic si psihic, alcoolul, tutunul si cafeaua. O vreme, incercati sa reduceti si consumul de apa, suc ori ceai (se pare ca acumularea de lichid in zona urechilor poate fi una dintre cauzele ametelilor).
Pentru a afla ce afectiune ‘anunta’ vertijul e necesara o investigatie amanuntita, prin urmare mergeti la doctor cand observati ca ametelile persista.
Ca masuri preventive iata ce puteti face:
– Gimnastica. Lipsa de miscare duce la blocaje energetice, iar acestea dau, la randul lor, oboseala si vertij. Rupeti-va cinci minute din timp, dimineata, pentru a face cateva exercitii.
– Mancati sanatos. Sunt indicate fructele si legumele, mai ales in perioada verii, cand se gasesc din plin.
Eliminati din alimentatie mancarurile grase si, in general, incercati sa mancati cu masura, pentru ca orice exces afecteaza organismul.
– Stati drepti pe scaun. O pozitie defectuoasa mentinuta o perioada indelungata (este cazul celor care stau toata ziua pe scaun, la birou) impiedica plamanii sa functioneze la capacitate maxima, iar creierul nu este oxigenat cum trebuie. Ca efect se poate instala oboseala si apoi pot aparea ametelile, exact ca in cazul lipsei de miscare.
iata Cum puteti trata naturist vertijul:
– Luati pudra de ghimbir. Aceasta are un efect puternic impotriva greturilor si ametelilor. Mai sunt bune ceaiul de musetel, care calmeaza stomacul si astfel ajuta la inlaturarea senzatiei de voma, precum si ceaiurile de levantica, tei si pasiflora, care au un usor efect calmant.
– Apelati la homeopatie. Ca remedii sunt indicate Coculus indicus (pentru rau de miscare), Conium maculatum (pentru vertijul instalat la ridicarea din pat sau cand intoarcem capul), Phosphorus (daca persoana care are ameteli e varstnica) si Tabacum (pentru gravide si cei care au rau de miscare).
– Faceti acupunctura. Ajuta la normalizarea fluxului energetic al organismului, in special in cazurile de vertij ce implica urechile, sistemul nervos si cel cardiac.
Inainte de a urma sfaturile din aceasta pagina, consultati-va medicul de familie. Amanunte legate de subiectul abordat de dr. Nwabudike obtineti la cabinetul acestuia – Bucuresti, bd. Decebal nr. 1, bl. H2, sc. 2, ap. 45, nr. telefon 031.105.72.66, 021.322.66.99 sau 0752.304.536. Ne puteti scrie despre subiectele care va intereseaza pe adresa: bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2, Bucuresti
Lawrence Chukwudi Nwabudike
Medic dermatolog, acupunctor si homeopat