Mergi direct la conținut »
Analiză The Washington Post: Au fost proteste uriașe în România, dar ce se va întâmpla în continuare?
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Analiză The Washington Post: Au fost proteste uriașe în România, dar ce se va întâmpla în continuare?

Analiză The Washington Post: Au fost proteste uriașe în România, dar ce se va întâmpla în continuare?

Jurnaliștii de la The Washington Post au făcut o analiză a evenimentelor petrecute în urmă cu o săptămână în Piața Victoriei din București, unde s-au înregistrat proteste violente, și ce s-ar putea întâmpla în țara noastră pe viitor.

În analiza de pe WP, jurnaliștii încearcă să răspundă unor întrebări esențiale despre situația tensionată în România.

”De ce sunt oameni în stradă?”

”Oamenii condamnă încercările recente ale PSD de a slăbi sistemul judiciar și măsurile anti-corupție intrate în vigoare după ce România a intrat în Uniunea Europeană”, scrie WP, care mai arată că deși economia României crește, inegalitățile rămân. ”Mulți români echivalează politicienii cu corupția economică, politicienii furând banii de la popor.

”România derapează de la democrație?”

Washington Post arată că PSD a adoptat un limbaj ”populist și autoritar” pentru a-și justifica politicile.

”Trebuie notat faptul că deraparea de la democrație în România are un caracter mai mult defensiv decât ideologic, precum este în Ungaria și Polonia. Arată dorința elitelor din România să își protejeze averile politice și economice de când a căzut comunismul. Multe dintre aceste averi au fost făcute ilegal, prin furt și corupție – așadar, măsurile anticorupție sunt o amenințare clară pentru ei”, scrie publicația de peste ocean.

Fetele de la Total Dance Center, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu
Recomandări

Fetele de la Total Dance Center, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu

 

WP susține că PSD a lansat mai multe atacuri asupra sistemului judiciar, țintind instanțele și judecătorii, cu dorința de a decriminaliza corupția și de a limita puterile președintelui prin schimbarea legislației.

Protestele de stradă au fost rezultatul acestor măsuri, iar partidul s-a retras din când în când. Dar PSD a trecut mai multe schimbări minore, care au subminat instituțiile democratice și eforturile anti-corupție”, explică publicația.

”De ce PSD slăbește supremația legii?”

”În luna iunie, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în scandalul angajărilor fictive și a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu suspendare (în primă instanță). PSD și aliații din parlament au forțat președintele Iohannis să o revoce pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Foarte mulți români susțin că Dragnea vrea să slăbească eforturile anti-corupție”, arată jurnaliștii publicației americane.

Cum a ajuns Estonia pe locul 1 în Europa la Educație?
Recomandări

Cum a ajuns Estonia pe locul 1 în Europa la Educație?

 

”PSD dă vina pe diaspora pentru pierderea alegerilor prezidențiale din 2014 și a fost critic cu cei care au părăsit România. Iar când guvernul PSD (sub conducerea lui Victor Ponta) a demisionat în noiembrie 2015, după incendiul din clubul Colectiv, unii din partid au simțit că au renunțat în fața străzii și că este important să învingă protestele pentru a-și reinstala autoritatea”, mai notează WP.

Gazetarii prestigioasei publicații mai răspund la întrebarea ”Cine susține PSD și de ce?”, argumentând că social democrații au o legătură puternică cu Biserica Ortodoxă Română și că ”se folosesc de rețeaua de patroni din România”.

La finalul articolului, jurnaliștii Washington Post încearcă să răspundă la întrebarea ”Unde se îndreaptă protestele?” și scriu că acestea ”nu au o singură voce și au prea puține dorințe în afară de extirparea corupției”.

”Asta înseamnă că PSD poate exploata ușor diferențele dintre protestatari. Mișcările anterioare de stradă au dispărut rapid după o scurtă perioadă de intensitate înaltă, iar viața s-a întors la normal”, precizează WP.


CITEȘTE ȘI: VIDEO EXCLUSIV/ Diana Matei a ajuns pe mâna nutriționistului după ce a ținut zeci de diete care nu au ajutat-o deloc. „Mănânc trei mese pe zi și am două gustări din fructe”


 

Close
Închide
  Close