Pacienta gravidă a fost internată inițial la Spitalul Județean Arad, la Terapie Intensivă.

Porivit reprezentanților DSP Arad, femeia ar fi fost stabilizată, dar pentru că starea ei se deteriora rapid, medicii au luat decizia să o transfere cu ambulanţa la spital, la Timişoara.

„Noi am avut de ieri niște discuții legate de cazul de la Arad, am stabilit clar conduita pe care o urmează colegii de la Arad. Apoi ni s-a spus că a plecat spre Timișoara și că urmează să vină. Având în vedere gravitatea situației, au decis să o trimită la UPU Județean. Din câte am înțeles, era diabetică, hipertensivă și suferea de obezitate”, a declarat pentru Libertatea, Marius Craina, managerul Maternității Bega din Timișoara.

Pe drumul de la Arad la Timișoara, femeia a intrat în stop respirator. A murit imediat ce a ajuns la spital

Femeia a făcut patru stopuri cardio-respiratorii. Avea o saturație de oxigen foarte scăzută și ar fi trebuit să stea intubată. Nu avea însă probleme cu sarcina.

„Tânăra, gravidă în 28 de săptămâni, a făcut un prim stop cardio-respirator pe ambulanță și încă trei în UPU. Primele două din unitatea noastră au fost resuscitate cu succes, din ce am înțeles de la domnul dr. Timiș. A fost descoperită la Spitalul Județean din Arad cu o saturație de oxigen de 70 la sută, nefiind intubată, ceea ce ar fi trebuit să se întâmple de la 89 în jos”,
a explicat Raul Pătrașcu, directorul Spitalului Județean Timișoara, pentru Libertatea.

Ad placeholder
Un tânăr plecat din Belarus transmite revolta în direct pe Twitter
Recomandări
Un tânăr plecat din Belarus transmite revolta în direct pe Twitter
 

Noi am vrut să ajutăm, nu înțeleg cum s-a ajuns în situația aceasta la Arad, să ajungă să aibă o saturație atât de joasă, să ajungă să facă stop respirator pe ambulanță, având în vedere că este un spital județean de urgență și acolo. Tot ce știu este că noi, chiar dacă nu suntem spital Covid, avem cel mai performant UPU din regiune, am vrut să ajutăm.

Directorul Spitalului Județean Timișoara:

Femeia și fătul ei puteau fi salvați, susține directorului Spitalului Județean din Timișoara

„Am avut un caz halucinant. De ce este halucinant? Pentru că, din informațiile noastre, pacienta a ajuns la Spitalul Județean Arad inițial asimptomatică, fiind depistată pozitiv în urma unui contact cu o altă persoană pozitivă. Nu a fost transferată la Maternitatea COVID-19 din județul Arad, ci a fost ținută la Spitalul Județean Arad inițial în Secția de Chirurgie pentru că acolo există zonă roșie, cu consult ginecologic fără probleme. Atunci când pacienta a început să se decompenseze a fost transferată pe secția ATI a aceluiași spital, unde nu ar mai fi fost urmărită corespunzător”, povestește Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean din Timișoara.

Ad placeholder
Surse din Poliție: Șefii se tem că au fost înregistrați de clan în biserică
Recomandări
Surse din Poliție: Șefii se tem că au fost înregistrați de clan în biserică
 

Doctorul timișorean spune că a ”săpat” după mai multe informații cu privire la evoluția femeii și a aflat că medicii nu au urmărit cum trebuie situația ei și că o simplă intubare i-ar fi salvat atât viața viitoarei mame, cât și a copilului nenăscut.

”Din informațiile noastre, a fost ‘descoperită’ în această dimineață (joi – n.r.) la raportul de gardă de către un epidemiolog din cadrul DSP Arad, căruia i s-a transmis că acest caz îi depășește. Acest lucru este halucinant având în vedere că pacienta ar fi avut o saturație de oxigen de 70%, mult sub limita obligativității intubării, fiind deci un caz clasic de ATI. Fiindcă pacienta nu avea probleme ginecologice, dacă ar fi ajuns la noi la timp, noi am fi internat-o direct pe secția ATI pentru că exact acolo se face managementul unui caz care se agravează”, spune directorul spitalului din Timișoara.

Ad placeholder
Număr fără precedent de noi cazuri COVID în România: 1.415 în ultimele 24 de ore. 43 de persoane au murit
Recomandări
Număr fără precedent de noi cazuri COVID în România: 1.415 în ultimele 24 de ore. 43 de persoane au murit
 

O simplă intubare făcută la timp ar fi ajutat la salvarea a două vieți omenești, dintre care a unui făt. Astfel de întâmplări sunt oripilante și de neacceptat.

Dr. Raul Pătrașcu:

Potrivit șefului de la Spitalul Județean Timișoara, medicii din România au ajuns să fie împărțiți în trei categorii

”Corpul medical din România se împarte în trei categorii: cei care dau bir cu fugiții în fața virusului, cum a fost cazul demisiei în masă care s-a întâmplat la Spitalul Județean Arad, cei care nu ezită, cum sunt colegii mei de la Spitalul Județean, unde avem cel mai performant UPU, care și-au dat toată silința și au resuscitat-o de trei ori pe pacientă, nu s-au oprit la prima resuscitare, și cei care bâjbâie. Vreau să cred că cei din Arad sunt din această ultima categorie. Și cei care bâjbâie nu au ce căuta într-un spital, mai ales într-un spital județean”, conchide Raul Pătrașcu, directorul Spitalului Județean din Timișoara.

Ad placeholder

El crede că atât Direcția de Sănătate Publică, cât și Ministerul Sănătății ar trebui să desfășoare o anchetă amplă în acest caz. 

DSP Arad a cerut o anchetă în acest caz

”Am trimis inspecția la Spitalul Județean Arad, la ora aceasta se desfășoară ancheta. Pacienta a fost pozitivă, a fost internată pe o secție, a mers pe secția de ATI, a fost stabilizată și de acolo, în cursul zilei de joi, a fost trimisă către Timișoara. Pe drum s-a decompensat, a intrat în stop cardio-respirator, a fost resuscitată până a ajuns, a intrat pe UPU Timișoara, la Județean și a decedat în UPU la Județean”, ne-a declarat Horea Timiș, directorul DSP Arad.

Reamintim că în plină pandemie de coronavirus, peste 100 de cadre medicale de la Spitalul Județean Arad și-au luat la finele lunii martie concediu medical. Tot acolo au demisionat mai mulți medici.

Citeşte şi:

Copil de 2 ani din Botoșani, sufocat de geamul portierei, în mașina părinților. “Așa ceva vezi doar în filme horror”

Pot face față secțiile ATI unui număr în creștere de pacienți cu COVID în stare gravă? Răspunsul secretarului de stat Horațiu Moldovan

Tot acest loc îi aparține lui Ion Țiriac. Decizia pe care a luat-o acum miliardarul
PARTENERI - GSP.RO
Tot acest loc îi aparține lui Ion Țiriac. Decizia pe care a luat-o acum miliardarul
S-a aflat TOT! De ce a fost ucis Emi Pian. Nu din cauza unei datorii la barbut. Ce s-a întâmplat în Ploiești
PARTENERI - PLAYTECH.RO
S-a aflat TOT! De ce a fost ucis Emi Pian. Nu din cauza unei datorii la barbut. Ce s-a întâmplat în Ploiești
Horoscop 13 august 2020. Capricornii aplică o lovitură gravă unei relații cu cineva din interiorul familiei
HOROSCOP
Horoscop 13 august 2020. Capricornii aplică o lovitură gravă unei relații cu cineva din interiorul familiei
RECOMANDĂRI