Mergi direct la conținut »
Anchete epidemiologice în cazul bebelușilor cu sindrom hemolitic uremic | S-au luat probe din alimentele consumate
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Anchete epidemiologice în cazul bebelușilor cu sindrom hemolitic uremic | S-au luat probe din alimentele consumate

Epidemiologii au mers ieri la domiciliul fetiței din Argeș, diagnosticate cu sindrom hemolitic uremic (SHU), și au prelevat mostre de apă și alimente, în special lactate. La fel s-a întâmplat și la Bacău, în locuința copilului adus în stare gravă la Iași, cu același diagnostic.

Două noi cazuri de sindrom hemolitic uremic la bebeluși readuce în actualitate tragedia petrecută în luna februarie a acestui an, când 18 copii din Argeș au ajuns în stare gravă la spital cu această afecțiune cauzată de o tulpină de E.Coli, trei dintre micuți fiind răpuși de boală. Vineri, o fetiță de un an şi opt luni din Pitești a fost transferată la Bucureşti, după ce a avut vărsături şi scaune diareice cu sânge. În aceeași zi, un băiețel de un an și două luni ajungea în stare gravă la Spitalul de Copii din Iași, prezentând simptome asemănătoare.

Imediat, la Pitești, a fost demarată o anchetă epidemiologică, însă autoritățile din domeniu au putut preleva probe din alimentele pe care le-a consumat copila abia ieri. Părinţii fetiţei ar fi fost destul de reticenţi în a da informaţii privind hrana copilului şi s-au aflat amândoi la București, iar probele se puteau lua doar în prezența unuia dintre ei, scrie Curier.ro.

S-au prelevat probe din frigider

”Din spusele părinţilor, o parte din hrana copilului s-a bazat pe alimente procurate de la o gospodărie din Topoloveni. Este vorba de carne de vită, lapte, fructe şi legume. Feiţei i s-ar fi dat să mănânce  în ultima perioadă ciorbă de peşte, cu peşte de captură, cumpărat dintr-un magazin, supă de vită, lapte dintr-o gospodărie particulară şi brânză proaspătă de vaci cumpărată dintr-un magazin din Piteşti”, a declarat, pentru Curier.ro, epidemiologul Adrian Stoica.

Acesta a mai spus că ieri s-au prelevat probe de apă şi de materii fecale de la membrii familiei fetiţei bolnave, inclusiv de la fratele mai mare al copilei, pentru a vedea dacă aceştia sînt purtători ai unei bacterii care să provoace sindromul hemolitic uremic. Aceste probe vor fi lucrate în laboratorul DSP Argeş, iar analizele vor fi gata peste câteva zile.

Primăria Sector 5 cumpără materiale sanitare și dezinfectanți la suprapreț de la o firmă de publicitate cu zero angajați
Recomandări
Primăria Sector 5 cumpără materiale sanitare și dezinfectanți la suprapreț de la o firmă de publicitate cu zero angajați
 

”S-a luat o probă de iaurt natural ecologic 3,8% din frigiderul de la domiciliul copilului, lapte fiert din frigider, lapte crud în bidon de 1,5 litri, găsit în frigider şi luat de la o persoană din Topoloveni, apă de la robinet, din apartamentul din Piteşti, apă de la robinet din locuinţa din Topoloveni şi o probă de apă de la izvorul public de lîngă Liceul Dacia din Piteşti. Toate probele au fost trimise la analizat la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, iar rezultatele analizelor le vom avea în 2-3 zile”, ne-a declarat și Daniel Lupu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş.

Partidul lui Ponta și-a triplat scorul electoral! Sondaj IMAS, ce se întâmplă cu PSD și PNL
Recomandări
Partidul lui Ponta și-a triplat scorul electoral! Sondaj IMAS, ce se întâmplă cu PSD și PNL
 

Bacteria ar putea fi în apă

Și la Bacău autoritățile din domeniul sanitar au intrat în alertă și au început cercetările la domiciliul băiețelului de un an și două luni adus vineri la Iași în stare critică. ”Medicii epidemiologi au recoltat probe de sânge și scaun pe care le-au trimis la București, pentru a determina tipul de Escherichia coli (E.Coli). Bacteria s-ar putea să fie în apă, dar asta se va stabili în urma anchetei epidemiologice pe care o fac colegii de la DSP Bacău”, a declarat dr. Liviu Stafie, director executiv la Direcția de Sănătate Publică Iași.

Imediat ce a ajuns la Spitalul de Copii din Iași, micuțul a fost supus dializei și stabilizat. Ambii bebeluși sunt în prezent în stare bună.

Close
Închide
  Close