Scene incredibile s-au derulat, ieri dimineaţă, în Pasul Gutâi, din Maramureş. O maşină blindată plină cu bani a fost atacată de şase indivizi înarmaţi, îmbrăcaţi în combinezoane asemănătoare celor purtate de luptătorii din trupele speciale ale Poliţiei. Ca să fure cei 280.000 de lei, tâlharii au făcut instrucţie cu angajaţii firmei de transport: i-au tras pe dreapta, au urcat peste ei în blindată şi, la plecare, i-au încuiat în compartimentul de valori pe care îl goliseră.
Şase indivizi ce păreau a fi de la Poliţie au fost zăriţi, ieri, pe drumul care străbate Pasul Gutâi, din Maramureş. Trecătorii i-au văzut chiar oprind, la întâmplare, câteva maşini. Potrivit martorilor, bărbaţii purtau uniforme kaki şi veste reflectorizante. Pe la 7.20, aşa-zişii oameni ai legii au făcut semn şoferului blindatei aparţinând firmei de transport G4Securicor (G4S) să tragă pe dreapta. Bărbatul, însoţitorul acestuia şi casierul au decis să oprească. Mai mult, conducătorul auto a deschis uşa blindatei, a coborât şi atunci s-a trezit că “poliţiştii”, care aveau feţele ascunse sub cagule, l-au ameninţat cu pistoale. Şoferul a fost dat la o parte şi la volan a urcat unul dintre hoţi, care a dus autospeciala pe un drum forestier, ferit de ochii lumii. L-au urmat ceilalţi atacatori, aflaţi în mai multe maşini, printre care un Fiat şi un Volkswagen, ambele, se pare, furate, cu câteva ore înainte de jaf, din Baia Mare.
În pădure, angajaţii de la G4S au fost nevoiţi să predea armele şi… banii, cei 280.000 de lei care ar fi trebuit să ajungă, se pare, la bănci şi în bancomate. Cei trei au fost închişi în compartimentul de valori, iar atacatorii şi-au luat tălpăşiţa. Alarma la Poliţie s-a dat târziu, cam după o jumătate de oră, după ce unul dintre cei atacaţi a reuşit să trimită un SMS unui coleg.
Hoţii sunt căutaţi cu elicopterul
Rapid, zona a fost împânzită de poliţişti şi de jandarmi, care au adus şi câini de urmărire. Hoţii au fost căutaţi şi din aer, dintr- un elicopter al “Internelor”, trimis de urgenţă în Maramureş. Singura “urmă” lăsată de bandiţi a fost descoperită foarte aproape de locul jafului: o maşină în care se aflau 40.000 de lei, o parte din pradă, abandonată, nu se ştie încă de ce, pe un drumeag.
Angajaţii firmei, cercetaţi
Şoferul de la G4S şi însoţitorii acestuia au fost audiaţi ieri şi vor fi acuzaţi de neglijenţă în serviciu pentru că au oprit maşina, deşi nu aveau voie. Cei trei agenţi din blindată s-au apărat, spunând că au fost nevoiţi să oprească pentru că ambele sensuri erau blocate de două autoturisme, lăsând impresia unui accident, iar pe marginea drumului era un jeep inscripţionat cu însemnele Poliţiei.
Banii ar fi trebuit să ajungă în bancomate
Banii furaţi ieri sunt asiguraţi. Ei erau destinaţi alimentării unor bancomate. O bună parte din sumă era pentru plata pensiilor. Aşa se face că mai mulţi bătrâni maramureşeni îşi vor primi banii cu întârziere, deoarece o parte din banii furaţi urma să ajungă la peste 40 de oficii poştale din zona Sighetu Marmaţiei – Vişeu. Firma G4S, a cărei maşină a fost jefuită, are opt centre de procesare a banilor, în Bucureşti şi în alte oraşe mari, şi un parc auto de peste 800 de blindate de transport monetar.
Bandiţii ar putea fi din Ucraina
Oamenii legii care se ocupă de anchetarea teribilului jaf din Pasul Gutâi încearcă să pună cap la cap informaţiile despre “lovitura” ce pare a fi fost pusă la cale de profesionişti. Aceştia au atacat într-o zonă mai puţin circulată, care le asigura retragerea şi unde semnalul GSM este slab.
Unul dintre hoţi vorbea stâlcit limba română, iar anchetatorii au mai multe indicii care îi duc la ideea că tâlharii ar putea fi din Ucraina. Un şofer maramureşean susţine că, înainte de jaf, şi el a fost oprit ieri de falşii poliţişti. “Uniformele pe care le purtau arătau precum cele ale forţelor de intervenţie rapidă. Purtau căciuli şi fulare, dar nu vorbeau prea bine limba română. Unul dintre ei mi-a spus că e un control de rutină, mi-a cerut actele şi m-a lăsat să plec”, a povestit Ionel (foto).
Alte 3 cazuri celebre
√ Acum 50 de ani, cinci bărbaţi şi o femeie au atacat în plină stradă o furgonetă exact la intrarea în incinta Băncii Naţionale, furând echivalentul, la vremea aceea, a 1.000.000 $.
√ În 2000, o maşină a Băncii ţiriac, în care se aflau 30.000 de euro, a fost prădată în plină zi pe str. Schitu Măgureanu, din Capitală.
√ “Jaful Secolului” a avut loc în 2004, în Bucureşti, când Petru Nica (foto), angajat al firmei CPI Security, şoferul unei autospeciale blindate pentru transportul banilor, a dispărut cu 10 milioane lei. Nica şi complicii săi au fost prinşi, banii fiind recuperaţi în cea mai mare parte.
Magazinele de bijuterii, magnet pentru hoţi
Arad.
Vânzătoarea casei de amanet din Arad, care a fost spartă luni, a povestit cum s-a petrecut tâlhăria. Femeia spune că, în timp ce servea o clientă, a intrat în încăpere un bărbat care s-a apropiat de vitrina în care erau expuse bijuteriile şi a spart gemuleţul cu un ciocan. Hoţul a înşfăcat produse de 7.000 de lei şi s-a făcut nevăzut. În doar o jumătate de oră de la furt, tâlharul a reuşit să vândă prada la bijuterii şi case de amanet din oraş. El a fost identificat, după câteva ore, şi arestat pentru 29 de zile.
Călăraşi.
Cei patru autori ai jafului armat, de luni dimineaţă, la un magazin de bijuterii din Călăraşi, nu au fost găsiţi nici ieri de poliţiştii care au instituit mai multe filtre în tot oraşul. Hoţii au intrat în magazin, înarmaţi cu săbii şi pistoale cu bile de cauciuc, însă unul dintre ei a fost împuşcat în umăr de patronul locaţiei. Tâlharii au reuşit totuşi să fugă cu opt kilograme de bijuterii din aur, într-un BMW înmatriculat în Polonia.