Luni, 28 martie
* ora 17.00 – Cei trei ziaristi, aflati din 22 martie la Bagdad, pleaca de la hotel si se duc la o intalnire a unor oameni de afaceri care avea loc la Ambasada Romaniei.
* ora 17.10 – Ovidiu Ohanesian a sunat in redactie, avand o scurta discutie pe tema vizitei presedintelui Traian Basescu in Irak.
* ora 19.45 – Mobilul directorului de stiri de la Prima TV, Dan Dumitru, suna chiar in timpul sedintei de sumar. Era Marie Jeanne, dar, spre surprinderea tuturor, ceea ce a urmat nu a fost o simpla discutie cu trimisul televiziunii la Bagdad. Colegii lui Marie Jeanne auzeau vocea acesteia, dar si alte glasuri. Ea vorbea in engleza si implora sa fie lasati in pace, in timp ce alte persoane vorbeau in araba. „Nu ne omorati. Suntem ziaristi romani. Suntem dintr-o tara saraca, nu avem bani pentru rascumparare”, striga Marie Jeanne. Reporterul vorbea si in romaneste, anuntandu-i pe cei de acasa ca sunt rapiti. A mai fost auzita spunand ca Sorin, cameramanul, fusese bagat in portbagajul unei masini.
* ora 20.01 – Trei persoane primesc de la Marie Jeanne acelasi mesaj: „Ne-au rapit. Nu e o gluma. Ajutor”.
* ora 20.10 – Reprezentantii Prima TV anunta, pe rand, Ambasada Romaniei la Bagdad, Ministerul Afacerilor Externe si serviciile secrete.
* ora 23.50 – Pe Aeroportul Henri Coanda soseste aeronava prezidentiala. Presedintele Basescu declara: „in momentul de fata, toate structurile statului sunt in alerta si sunt decise sa rezolve problema disparitiei celor trei jurnalisti”.
* ora 0.00 – La MAE s-a format o celula de criza condusa de sefii principalelor servicii de informatii din Romania.
Marti, 29 martie
* ora 10.00 – Mai multe televiziuni anunta ca disparitia celor trei jurnalisti romani a fost revendicata de cea mai apriga grupare terorista din Irak, cea condusa de Al-Zarqawi.
* ora 14.00 – Premierul Calin Popescu Tariceanu e primul oficial care confirma rapirea ziaristilor, ulterior seful Executivului roman a trimis o rectificare, precizand ca nu are nici o informatie care ar putea confirma rapirea ziaristilor.
* ora 19.00 – omul de afaceri sirian Omar Hayssam, sef al grupului de firme „Manhattan” din Bucuresti, a anuntat ca ar fi fost sunat de rapitori pentru o cerere de rascumparare: cate un milion de dolari pentru eliberarea fiecaruia dintre cei patru, potrivit afirmatilor din presa.
Miercuri, 30 martie
* Seara apar primele imagini cu jurnalistii romani, alaturi de ghidul lor, difuzate de postul de televiziune Al-Jazeera din Qatar. in inregistrarea video, Marie Jeanne Ion face o declaratie in care afirma ca rapitorii nu au cerut bani in schimbul eliberarii lor.
Vineri, 1 aprilie
* ora 14.00 – Un al doilea set de imagini a fost difuzat de agentia de presa Reuters. in fotografii apar numai cei trei jurnalisti, care se identifica tinand in mana pasapoartele si legitimatiile de presa, fara ghidul lor, Mohamed Munaf.
Sambata, 2 aprilie
* Apare primul zvon privind eliberarea jurnalistilor, lansat de postul de televiziune OTV, care anunta ca cei trei ar putea reveni in tara in cursul noptii de 2 spre 3 aprilie, pe aeroportul Otopeni.
Marti, 5 aprilie
* Mai multe posturi de radio si de televiziune anuntau ca ziaristii s-ar afla sub protectia trupelor aliate, la Bagdad. Tot OTV a revenit cu alte informatii privind eliberarea lor.
* ora 19.45 – Omar Hayssam a fost retinut preventiv de procurorii inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru comiterea unor fapte prevazute de legea penala. Anuntul fiind facut de administratia prezidentiala, purtatorul de cuvant Adriana Saftoiu anuntand ca arestarea are legatura cu rapirea ziaristilor romani.
Abia in 20 aprilie, Parchetul de pe langa iCCJ a anuntat inceperea urmaririi penale fata de acesta.
Marti, 12 aprilie
* Pentru prima data de la izbucnirea crizei ziaristilor romani, presedintele Traian Basescu a oferit detalii despre situatia acestora. seful statului a declarat la Radio Mix FM ca autoritatile romane sunt in legatura cu gruparea care-i detine pe cei trei jurnalisti si a subliniat ca procesul de eliberare este dificil si va mai dura.
Miercuri, 20 aprilie
* Postul de televiziune „Antena 1” a informat ca rapitorii ar fi cerut 30 de milioane de dolari in schimbul eliberarii celor trei si a precizat ca acestia ar fi ostaticii unei alte grupari decat cea care i-a rapit initial.
Vineri, 22 aprilie
* ora 12.00 Parlamentul Romaniei adopta un mesaj de solidaritate cu ostaticii si familiile lor.
* ora 16.00 Apare o inregistrare audio in care cei trei implora rapitorii sa nu ii ucida si autoritatile sa ii ajute.
* ora 21.00 – Televiziunea panaraba Al-Jazeera a transmis noi imagini cu acestia. Pe caseta video este adresat un ultimatum autoritatilor romane in care se cere retragerea trupelor romane din Irak in termen de patru zile de la difuzarea mesajului, altfel ziaristii vor fi ucisi. inregistrarea ii prezinta pe cei trei jurnalisti incatusati, separat de ghidul lor, si el cu catuse la maini. Marie Jeanne Ion face un apel catre Guvernul si Presedintia Romaniei si cheama la manifestatii pentru eliberarea lor. in imagini apare numele presupusei grupari care i-ar detine pe jurnalisti – Brigazile lui Mu’adh Bin Jebel.
* ora 22.00 – Consilierul prezidential Adriana Saftoiu a declarat ca imaginile difuzate se inscriu in tipul de proba solicitata in astfel de situatii, modul in care se face aceasta proba fiind la latitudinea celor care ii detin pe cei trei romani.
Sambata, 23 aprilie
* Administratia Prezidentiala transmite un mesaj catre gruparea care ii detine pe jurnalisti.
Joi, 28 aprilie
* Ministrul Razvan Ungureanu pleaca in Siria pentru a discuta situatia ostaticilor si pentru a inmana un mesaj al presedintelui Basescu
Luni, 2 mai
* Traian Basescu anunta ca cei patru sunt in viata.
Miercuri, 4 mai
* seful statului anunta ca din cauza situatiei politice din Irak comunicarea cu rapitorii este ingreunata, dar confirma ca cei patru sunt in viata.
Joi, 19 mai
* Presedintele Basescu declara ca in cazul celor trei ziaristi rapiti in Irak „orice e posibil, chiar si o executie”.
Duminica, 22 mai
* Ora 14.30, seful statului anunta familiile celor patru ca acestia sunt in viata si ca sunt in mainile fortelor romanesti.
* ora 19.00 – Presedintele Traian Basescu sustinea o declaratie de presa.
„Daca am stiut sa reactionam la durere trebuie sa o facem si la bucurie”
Ion Vasile, tatal lui Marie Jeanne – „Simt un sentiment pe care nu-l pot explica. Nici ce am simtit in aceste 55 de zile nu am putut explica in vorbe. O traire extraordinara, o implinire, parca ni s-a pus la loc ceea ce ne lipsea fizic din corpurile noastre. O bucurie imensa si abia asteptam ca aceasta bucurie sa fie plina, sa-i imbratisam acasa. Nu stiu cand vor sosi. Asteptam si noi vesti”.
Elena Miscoci, mama lui Sorin: „Simt mare bucurie, emotii. Am plans de bucurie. Dupa atata asteptare… a fost un cosmar perioada asta pentru noi. Mai ales eu ca mama imi imaginam si de multe ori ma gandeam la rau. stiu doar ca sunt bine, ca sunt sanatosi”.
Daniela Berindei, sora lui Miscoci – „Este foarte greu de descris ce simt. I-am anuntat pe parinti. Daca am stiut sa reactionam la durere, trebuie sa reactionam si la bucurie. Le multumesc tuturor celor care au fost implicati in aceasta criza si au facut tot ce au putut pentru a-i salva. Nu stiu cand se vor intoarce. Nici n-am reusit sa pun prea multe intrebari cand dl presedinte m-a anuntat ca sunt liberi”.
Anne Marie Ohanesian, sora lui Ovidiu – „M-a anuntat dl presedinte Basescu, mi-a spus ca au fost eliberati, ca Ovidiu e sanatos, ca toti sunt robusti, nu par a avea urme ale vreunei agresiuni. Mi-a spus ca ii vor aduce cat de repede. Nu pot decat sa le multumesc presedintelui si celor care s-au ocupat de rezolvarea acestei probleme”.
Ziua cea mai lunga din criza ziaristilor
Punctul culminant al rapirii ziaristilor si insotitorului lor a avut loc in 26 aprilie. La ora 17.00 a expirat primul termen de gratie, de patru zile, pe care teroristii l-au dat autoritatilor de la Bucuresti. Gruparea care-i detinea a conditionat eliberarea ostaticilor de retragerea imediata a trupelor romane din Irak. Cu doua ore inainte de a se decide soarta prizonierilor, la Prima TV s-a primit un telefon de la un barbat, care a vorbit in numele teroristilor. El a transmis si inregistrarile unor apeluri disperate ale ziaristilor. Cameramanul Sorin Miscoci implora sa se plateasca oricat pentru a fi salvat, intrucat „rapitorii mi-au zis ca voi fi primul omorat!” La 21.15, dupa patru ore de la scurgerea ragazului, postul qatariot Al Jazeera a difuzat imagini socante cu cei patru ostatici. Miscoci si Munaf erau imbracati in uniforme de culoare portocalie, semn ca ar fi fost deja condamnati la moarte. Marie-Jeanne Ion era ravasita, iar Ovidiu Ohanesian, care fusese ras in cap, plangea in hohote.
Multimiliardarul Hayssam, regizorul din spatele rapirii?
Criza ziaristilor s-a centrat inca de la inceput asupra multimiliardarului sirian Omar Hayssam.
Personaj extrem de controversat, acesta s-a stabilit in Romania inainte de ’89, unde a pus temelia unui imperiu financiar. Hayssam a anuntat la 24 de ore de la rapire ca a fost contactat de gruparea care i-a detinut in prima faza pe ostatici. Potrivit afirmatiilor lui, rapitorii i-ar fi cerut sa plateasca 4.000.000 $ pentru a-i elibera pe ostatici. Sirianul a afirmat ca Mohamed Munaf, ghidul celor trei jurnalisti, era ca si „fratele” sau, iar rapitorii aflasera acest lucru, de aceea ii telefonasera lui si nu altcuiva. „Celula de criza” de la Bucuresti a apreciat insa ca implicarea lui Hayssam in rapire este mai profunda. Astfel, in 5 martie, purtatorul de cuvant al Presedintiei a anuntat arestarea sirianului pentru legaturi cu teroristii.
A doua zi, toate afacerile sirianului au fost luate in catare de Parchetul General si Garda Financiara. Mandatul de arestare i-a fost emis insa nu pentru fapte de terorism, ci sub acuzatiile de crima organizata, evaziune fiscala si spalare de bani.
Curand, Hayssam a fost arestat si intr-un al doilea dosar privind privatizarea unei firme din Nehoiu. S-au refacut in paralel si legaturi dintre el si tatal ziaristei rapite, fostul prefect de Buzau Vasile Ion. Pe masura ce dosarele penale mai vechi ale sirianului erau dezgropate de procurori unul dupa altul, probe ale legaturilor afaceristului cu fosta putere PSD-ista au iesit la iveala. Totodata, deputatul PNL Nini Sapunaru a dezvaluit ca inca din 1997 SRI si SIE stiau ca Hayssam lucreaza in slujba unor servicii secrete arabe. Nimeni nu-l oprise insa, ba, dimpotriva, fusese protejat.
Cat despre dosarul in care sirianul este acuzat de conexiuni cu teroristii, autoritatile si-au cusut gura. Fie ca nu au avut ce dovezi sa prezinte, fie ca au asteptat eliberarea jurnalistilor pentru a nu compromite negocierile. Zilele urmatoare vor putea insa aduce lamuriri asupra enigmelor ce invaluiesc persoana lui Hayssam.