Asociația Pro Consumatori (APC), membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a dezvăluit rezultatele îngrijorătoare ale analizelor făcute pe 116 tipuri de cârnați comercializați în marile structuri comerciale și în magazinele unor producători de produse din carne.
Studiul realizat de către o echipă de experți ai APC a avut rezultate alarmante: 90% dintre cârnații comercializați conțin substanțe toxice. Mai exact, 88% dintre cârnații supuși probelor au în componența lor o soluție folosită în mod obișnuit la dezghețat drumurile.
Reprezentanții APC spun că aceste produse sunt făcute din 30%-40% carne. Proporția mai mare este reprezentată de aditivi sau alte substanțe care nu se regăsesc pe eticheta produslui.
La prepararea cârnaților de casă s-au folosit câte opt substanțe chimice sau soluție de dezghețare a drumurilor
La 88% din cârnații afumați analizați s-a folosit fum lichid sau aromă de fum
La 84% din cârnații analizați s-a folosit conservantul nitrit de sodiu
La 55% din cârnații analizați membrana folosită este artificială, adică realizată din alginat de sodiu, celuloză, gumă de guar, lactat de calciu, clorură de calciu, colagen de vită și coloranți.
40% din cârnații analizați au în compoziție fosfați
40% din cârnații analizați conțin apă din belșug! 37% din cârnații analizați conțin coloranți obținuți din insecte (coșenile)!
La numai 37% din cârnații analizați apare menționat procentul de carne din compoziția acestora pe etichetă!
34% din cârnații analizați conțin extracte de condimente
La 28% din cârnații analizați, aroma și gustul au fost intensificate cu glutamat monosodic
27% din cârnații analizați conțin proteină vegetală din soia
Numai 8% din cârnații analizați nu conțin aditivi alimentari
Recomandări
Harta puterii după parlamentare. PSD ia un sfert din mandate, AUR și-a dublat scorul. Fiefurile PNL pot fi numărate pe degetele de la o mână | Analiză
Asociația Pro Consumatori atrage atenția că trebuie să citim cu atenție eticheta produselor pe care le cumpărăm, transmițând totodată că este nevoie de o lege care să impună ca toate incredientele folosite la prepararea produselor să apară pe etichetă.