Se ştie că un somn bun şi sănătos are un rol major în dezvoltarea funcţiilor de memorie. Dar, recent s-a descoperit că o noapte de nesomn poate proteja creierul de amintiri teribile, după cum a demonstrat o echipă de experţi-neurologi americani. Potrivit Agerpres, ei au făcut un experiment, la care au luat parte voluntari, toţi de o condiţie fizică foarte bună. Aceştia au fost puşi să vizioneze o înregistrare video cu şofat în condiţii de siguranţă, iar, apoi, scene de accidente neaşteptate de transport.
După aceea, voluntarii au fost împărţiţi în două grupe: una a dormit în mod obişnuit, cealaltă a petrecut o noapte de veghe. S-a constatat că privarea de somn i-a ajutat pe o parte dintre ei să se elibereze de frică după vizionarea teribilelor accidente. Acest lucru s-a întâmplat din cauza lipsei de întărire a memoriei.
De obicei, acest proces are loc în timpul somnului normal. Unul din autorii studiului Kenichi Kuriyama a declarat că o noapte de nesomn, după un eveniment traumatizant, poate ajuta la prevenirea dezvoltării sindromului poststres. Această descoperire, susţin oamenii de ştiinţă, este de natură să contribuie la găsirea unei căi de protejare împotriva dereglărilor psihice a persoanelor care au trecut prin situaţii stresante. În baza acestor cercetări, oamenii de ştiinţă intenţionează să conceapă un medicament care perturbă întărirea memoriei în creier fără modificarea orelor de somn