Libertatea a scris zilele trecute că Avocatul Poporului analizează sesizarea Curții Constituționale a României (CCR), în contextul în care în anul 2014 aceasta a mai respins un act normativ cu aceleași prevederi.

Avocatul Poporului susține că O.U.G. nr. 62/2019 ”afectează drepturi, libertăți și îndatoriri cetățenești” și că localizarea apelurilor la 112 se putea face și prin modalitatea anterioară, fără să fie nevoie de cumpărarea doar cu buletinul.

”Avocatul Poporului apreciază că se impune din partea legiuitorului delegat un spor de rigoare în motivarea urgenței, a dovedirii existenței unei situații extraordinare, cu respectarea principiului proporționalității restrângerii exercițiului drepturilor afectate și a jurisprudenței Curții Constituționale, exigențe pe care actul normativ criticat nu le întrunește.

Argumentele utilizate în preambulul actului normativ nu sunt de natură să justifice situația extraordinară și nici urgența unui act normativ care, reglementând obligativitatea colectării datelor cu caracter personal și a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viață intimă, familială și privată” a transmis Avocatul Poporului.

De asemenea, din motivare nu rezult[ scopul colectării, nici garanții că datele vor fi colectate doar pentru localizarea la 112.

”Finalitatea urmărită de legiutorul delegat, și anume reducerea apelurilor abuzive prin identificarea și sancționarea apelanților abuzivi, prin intermediul colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite, nu constituie o situație extraordinară, nu este de natură a justifica urgența reglementării”, mai spune instituția condusă de către Renate Weber.

Aceasta reia și motivarea din 2014 a Curții Constituționale, respectiv că ordonanța afectează ”dreptul la viață intimă, familială și privată”.

Renate Weber, fost europarlamentar ALDE, a atacat și Codul Administrativ

Renate Weber, fost europarlamentar ALDE, a fost numită recent la conducerea Avocatului Poporului.

Aceasta a atacat de curând la CCR și Codul Administrativ, care acordă pensii speciale primarilor și permite înstrăinarea de active doar cu majoritate simplă.

Citeşte şi:

Cine este Daniel Dines, ”șeful roboților software”, care apare pe coperta revistei Forbes SUA. A reușit să creeze cea mai valoroasă companie din România

Cum ar arăta un Brexit fără acord: criză a combustibilului, lipsa medicamentelor și revolte de stradă. Scenariul, prezentat într-un document britanic secret

„O iubesc pe Halep! Nu a schimbat-o celebritatea. Știu sacrificiile familiei, parcă mă văd pe mine și pe băieți”. Interviu cu Judy, fostă jucătoare și antrenoare de tenis, mama fraților Andy și Jamie Murray

Ce s-a întâmplat cu asistenta care a apărut în lenjerie intimă în fața pacienților, iar șefii au sancționat-o. Norocul i-a surâs
PARTENERI - GSP.RO
Ce s-a întâmplat cu asistenta care a apărut în lenjerie intimă în fața pacienților, iar șefii au sancționat-o. Norocul i-a surâs
ADEVĂRATUL motiv pentru care Lidia Buble și Răzvan Simion s-au despărțit! Ea i-a CERUT să...
PARTENERI - PLAYTECH.RO
ADEVĂRATUL motiv pentru care Lidia Buble și Răzvan Simion s-au despărțit! Ea i-a CERUT să...
Horoscop 9 iulie 2020. Balanțele pot întâmpina probleme la serviciu, pe fondul sănătății
HOROSCOP
Horoscop 9 iulie 2020. Balanțele pot întâmpina probleme la serviciu, pe fondul sănătății
RECOMANDĂRI