MENIU CAUTĂ
, de Alexandru Boariu

LIBERTATEA TE AJUTĂ: Bani de la stat pentru panouri solare. Cine are dreptul la acest ajutor financiar

Distribuie

Am auzit că statul acordă o sumă de bani celor care își montează panouri solare, pentru asigurarea energiei electrice la clădirea de domiciliu. Dacă noi ne-am montat deja astfel de panouri, mai primim acești bani de la stat pentru panouri solare? (Ion Pascu, Bistrița Năsăud)

RĂSPUNS: Potrivit Proiectului de Ordin al Ministerul Mediului pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională”, proiect aflat în dezbatere publică, dacă o persoană deja și-a montat panouri solare la casă, aceasta nu va putea să ceară statului decontarea cheltuielilor. Așadar, în forma actuală, proiectul de act normativ prevede că dacă o persoană deja și-a montat panouri solare la casă, aceasta nu va mai primi ajutorul financiar. Concret, documentul prevede că persoanele fizice pot beneficia de o finanțare nerambursabilă, pentru a-și dota casa cu panouri solare fotovoltaic,  iar statul va acoperi până la 90% din costuri, însă nu mai mult de 20.000 de lei, solicitantul urmând să acopere restul de 10%.

Cine primește bani de la stat pentru panouri solare

Vor putea beneficia de acest ajutor financiar de 20.000 de lei românii cu domiciliul în România și care sunt proprietari ai caselor pe care se vor instala panourile solare. Totodată, pentru a primi acești bani de la stat pentru panouri solare, cei care solicită ajutorul trebuie să nu aibă niciun fel de datorii față de stat (taxe, impozite, amenzi etc.). Actul normativ va fi aplicat doar după publicarea lui în Monitorul Oficial al României. Va urma o perioadă de înscriere, ce urmează a fi stabilită de autorități. Cel mai probabil, va fi aprobat doar un număr limitat de cereri, în funcție de totalul fondurilor alocate de Guvern, pentru acest program.

Citește și: Adio facturi la curent. Statul acordă românilor câte 20.000 de lei

 

Citește mai multe despre panouri solare pe Libertatea.

Comentarii