Nemulțumiți de campania de vaccinare foarte greoaie din Moldova, ei aleg să beneficieze de faptul că au cetățenia română pentru a se imuniza mai repede în orașe apropiate de graniță precum Iași.
„Nu îi putem monitoriza nici legislativ, nici altfel. Sunt mulţi, foarte mulţi!“, a spus Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, care nu a putut să ofere un număr, în unei evidenţe, potrivit Ziarul de Iași.
Numărul lor ar urma să crească în aceste zile pentru că Republica Moldova a fost eliminată de pe lista galbenă care stabilește măsurile de intrare în țară.
„Suntem recunoscători României, că ne-a permis să ne vaccinăm chiar dacă nu avem domiciliu acolo. Acum, toţi 7 din familie aşteptăm rapelul“, a declarat Valeria, a cărei familie s-a vaccinat la Popricani în județul Iași. „Mulţămim România!“ – a scris pe Facebook un parlamentar basarabean.
Cetăţenii din Republica Moldova se pot vaccina în România dacă deţin un CNP românesc, nu neapărat carte de identitate românească în fizic.
„Am ales să venim în România pentru vaccin pentru că la noi, în Republica Moldova, campania de imunizare funcţionează într-un ritm extrem, extrem de lent. Este simplu: nu avem cu ce, sau avem prea puţine doze de vaccin“, spune Valeria Viţu, corespondent Radio France International în Republica Moldova.
„Noi doi, eu şi soţul, am fost la un centru de vaccinare din Suceava, şi ceilalţi cinci din familie la centrul de vaccinare Popricani, judeţul Iaşi. Toţi am mers, la Suceava şi Iaşi, doar cu CNP-ul! Suntem recunoscători României pentru că ne-a permis să ne vaccinăm , chiar dacă nu avem domiciliu acolo!“, completează Valeria Viţu.
De altfel, membri ai Parlamentului de la Chișinău au transmis public mulțumiri autorităților din România pentru că permit vaccinarea basarabenilor.
„Suntem pe cont propriu. Nu ne ajuta starea de urgenţă instituită ieri. Căci nu ştim care sunt măsurile care ne vor oferi protecţie suplimentară (…) Nu ne ajuta nici faptul că am trecut prin Covid în noiembrie-decembrie – ne putem reinfecta… Ne ajută în schimb şansa apartenenţei de lumea românească, de marele şi gloriosul popor român care ne-a oferit nouă, celor care deţin cetăţenia României, posibilitatea de a ne vaccina pe platforma vaccin.live şi programarevaccinare-covid.ro. Eu şi soţul meu m-am programat în acest mod şi am fost vaccinaţi la Iaşi, oraşul de care mă leagă o relaţie aparte“, a fost mesajul Monicăi Babuc, deputat al Partidului Democrat în Parlamentul de la Chişinău.
Unii politicieni au cerut chiar României să permită vaccinarea tuturor cetățenilor Republicii Moldova, nu doar a celor cu CNP românesc.
„Printr-o scrisoare deschisă comună PMP – PUN am solicitat conducerii României vaccinarea tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent dacă au sau nu cetăţenie română“, a scris Octavian Ţîcu, PUN, membru în Parlamentul Moldovei, pe Facebook.
Până în prezent, în Republica Moldova au fost imunizate aproximativ 50.000 de persoane, ceea ce înseamnă 1,5% din populaţia eligibilă. Doar 60% dintre cadrele medicale aflate în spitalele COVID abia au primit prima doză de vaccin, şi se speră ca pe 2 mai să înceapă administrarea rapelului la acestea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro