Cazurile in care batranii au fost inselati de tot felul de asa-zisi binefacatori si au ajuns in strada nu sunt deloc putine. De aceea, statul le-a oferit batranilor, prin lege, dreptul la asistenta juridica gratuita, in cazul in care doresc sa incheie acte notariale de instrainare, pentru bunurile pe care le detin.
Multe persoane in varsta si singure ajung pe drumuri dupa ce decid sa-si doneze sau sa-si vanda casele unor familii care le promit o viata decenta. Inainte de a lua insa o astfel de decizie, persoanele varstnice e bine sa apeleze la juristii primariilor din localitatile de domiciliu.
Asistenta juridica se ofera doar la cerere
Conform reprezentantilor Primariei Sectorului 1 din Bucuresti, persoanele de varsta a treia care detin bunuri in proprietate si doresc sa previna cazurile de escrocare, au dreptul, le cerere in baza dispozitiilor art. 30 din Legea 17/2000, la asistenta juridica gratuita din partea functionarilor publici ai Serviciilor locale de Autoritate Tutelara.
Iata actele necesare:
– adresa din partea notarului public prin care se solicita desemnarea unui reprezentant al Autoritatii Tutelare, in vederea asistarii persoanei varstnice sau cerere din partea ei;
-dovada domiciliului persoanei varstnice;
-copii ale actelor de stare civila;
-expertiza medicala din care sa rezulte ca persoana varstnica are discernamant;
-copie dupa actul de proprietate a bunului ce urmeaza a fi instrainat.
Pentru intretinator, sunt necesare urmatoarele acte:
– copii dupa buletinul sau cartea de identitate;
-adeverinta de venituri sau talon de pensie;
-adeverinta medicala din care sa rezulte ca nu este in evidenta cu boli psihice sau transmisibile;
-declaratie data in fata reprezentantului Autoritatii Tutelare privind obligatiile ce li se asuma.