MENIU CAUTĂ
10 Iul. 2018 18:31

Băuturile autohtone care îi încântă și pe străini. 4 dintre cele mai apreciate băuturi românești

Distribuie

Fascinația omenirii pentru băuturile alcoolice merge mai departe de 9.000 de ani, chiar până în perioada neoliticului târziu. De-a lungul timpului, omenirea a consumat băuturi de toate felurile, de la berile și vinurile simple ale Antichității, până tăriile distilate ale prezentului. Însă indiferent de forma în care este consumat, alcoolul rămâne la fel de apreciat ca întotdeauna de publicul consumator.

România este o țară cu tradiție, atât în fabricarea berii cât și a vinului, dar este, de asemenea, recunoscută pe plan internațional și pentru băuturile sale autohtone. Românii au creat de-a lungul timpului rețete cu adevărat deosebite, care treptat au crescut în popularitate și au atras atenția consumatorilor de peste hotare. Ba mai mult, în unele cazuri, băuturile noastre fabricate autohton au ajuns chiar să câștige medalii la concursuri recunoscute internațional.

Vișinata

Vișinata este, cu siguranță, una dintre cele mai populare băuturi românești. Puțini știu însă că românii fabrică visinata de peste 2000 de ani, aceasta fiind o rețetă preluată chiar de la strămoșii noștri traci, care o fabricau cu 200 de ani î.Hr. Așa cum sugerează și numele său, vișinata se produce din vișine și are o tărie cuprinsă între 25 și 30 de grade. Aceasta este o băutură foarte gustoasă, cu o aromă plăcută de vișine și un gust dulce-acrișor care atenuează foarte bine gustul alcoolului. De asemenea, poate fi consumată și ca digestiv, în timpul mesei.

Rachiul

Rachiul este o băutură omniprezentă pe teritoriul țării noastre. Cunoscut în unele regiuni și sub denumirea de vinars, rachiul se produce prin distilarea sucurilor pe care le produce fermentarea fructelor sau a cerealelor. De asemenea, acesta poate fi distilat și din vin, iar tăria sa este cuprinsă între 35 și 45 de grade, în funcție de regiunea în care este produs.

Rachiul este unanim apreciat pe teritoriul țării noastre, fiind produs în toate regiunile. Nu este o băutură pretențioasă, putând fi produs atât din fructe, cât și din cereale, însă este surprinzător gradul de diversitate din rândul diferitelor tipuri de rachiuri produse în țară. Un Ordin de Guvern, publicat încă din 2008, clasifică 3 tipuri diferite de rachiu: rachiu de fructe, rachiu de tescovină și rachiu de drojdie, lucru pe care nu îl face în cazul niciunei alte băuturi românești.

Țuica

Nu mulți oameni știu asta, dar țuica este băutura națională a României. Aceasta se produce numai din prune și are, de regulă, o tărie de 35-40 de grade. Țuica este distilată o singură dată, spre deosebire de alte spirtoase tradiționale care pot fi dublu și, uneori, chiar triplu distilate, pentru li se crește gradul de tărie.

Țuica este o băutură recunoscută pe plan global, așa cum o arată și numeroasele medalii obținute de distileriile românești în concursuri de peste hotare. Un caz deosebit este cel al unei țuici românești care a câștigat medalia de argint la Concursul Mondial de la Bruxelles din 2001, de la prima apariție. Iar acest lucru nu face decât să confirme apetitul străinilor pentru tăriile românești.

Pălinca

Pălinca este o băutură foarte puternică, motiv pentru care este foarte apreciată, atât la noi, cât și la vecinii noștri. Trei țări produc și consumă această băutură: România, Ungaria și Slovacia. Ungaria chiar a făcut din ea o marcă înregistrată, sub denumirea de „Pálinka”, având dreptul exclusiv de a o produce. Din fericire, denumirea în grafia română, adică „pălincă”, nu este afectată în niciun fel de acest demers.

Pălinca se produce, de regulă, din fructe și are un conținut ridicat de alcool, ce poate ajunge și până la 55%. Spre deosebire de țuică, pălinca este dublu distilată, acesta fiind și un motiv pentru gradul său ridicat de tărie. Ca și țuica, pălinca românească a obținut medalii și premii la numeroase concursuri internaționale de băuturi și continuă să facă asta și în prezent.

Sursă foto: Shutterstock

Comentarii