Cel puțin o treime din producția de vin a Franței, în valoare de aproape două miliarde de euro, va fi pierdută anul acesta, din cauza înghețului neobișnuit care a devastat vița-de-vie săptămâna trecută. La fel de afectați vor fi și pomii fructiferi.
„Este probabil cea mai mare catastrofă agricolă de la începutul secolului 21”, a spus ministrul agriculturii, Julien Denormandie, săptămâna aceasta, după ce guvernul a anunțat un program de susținere financiară pentru agricultori.
Valul de îngheț care a lovit țara a venit imediat după o perioadă de vreme caldă, ceea ce a înrăutățit situația. Căldura încurajase vița-de-vie și pomii fructiferi să se dezvolte mai repede decât de obicei, numai pentru ca aceștia să fie loviți apoi de valul de frig.
Federația națională a agricultorilor a declarat pentru AFP că în jur de o treime din producția de vin ar putea fi compromisă.
Au fost afectate podgoriile din întreaga țară, inclusiv cele din Bordeaux, Burgundia, Valea Rhonului și Provence, dar și livezile de pomi fructiferi – caise, mere sau alte fructe – și chiar recoltele de sfeclă sau rapiță.
Viticultorii au făcut eforturi dramatice timp de mai multe nopți pentru a-și salva podgoriile, aprinzând mii de focuri mici și de făclii pentru a încălzi vița-de-vie.
Imaginile care au surprins lupta agricultorilor s-au viralizat săptămâna trecută în întreaga lume.
Și președintele Emmanuel Macron a postat pe 10 aprilie o imagine cu o mare de focuri, promițând în același timp sprijin financiar pentru fermierii care au luptat „noapte de noapte” pentru a-și proteja recoltele.
„Trebuie să ne punem întrebări despre încălzirea globală”
Unul dintre viticultorii care au făcut eforturi aproape zadarnice în acest sens a relatat pentru The Guardian cum a încercat să își protejeze podgoriile din Arbois și Jura, în estul Franței.
À vous, agriculteurs qui, partout en France, avez lutté sans relâche, nuit après nuit, pour protéger les fruits de votre travail, je veux vous dire notre soutien plein et entier dans ce combat. Tenez bon ! Nous sommes à vos côtés et le resterons. pic.twitter.com/uaW9TmPxYh
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 10, 2021
„Am cumpărat lumânări uriașe și le-am plasat între rândurile de viță-de-vie și am alergat să le aprindem la 2 dimineața”, spune Michel-Henri Ratte.
„Încă mai erau niște cârcei verzi, dar apoi a venit zăpada. A fost o catastrofă. În prezent, estimăm că recolta ar putea fi compromisă în proporție de 100%. Dar vom ști într-o lună dacă a supraviețuit ceva”, spune acesta.
„Trăim lângă natură, suntem obișnuiți cu schimbările vremii, dar am avut pagube din cauza frigului și în 2017, și în 2019. Când asta se întâmplă o dată la fiecare doi ani, când vremea se schimbă rapid de la foarte cald la foarte rece, trebuie să ne punem întrebări despre încălzirea globală. Nu a fost un frig normal, a fost un frig polar, mult mai intens decât de obicei”, a observat Michel-Henri Ratte.
Ratte, produce în jur de 30.000 de sticle de vin pe an și se teme că anul acesta nu va mai scoate nici măcar una.
„COVID și lockdown-ul ne-au făcut deja să simțim că timpul s-a oprit și că trăim în altă lume. Ne e dor de interacțiunea socială, de clienții care să vină în casa noastră. Măcar atunci vița-de-vie mai creștea, acum nici asta nu se mai întâmplă”, spune acesta.
Problema încălzirii globale a fost indicată anul acesta și de înflorirea timpurie a cireșilor din Kyoto.
Aceștia au ajuns la nivelul maxim de înflorire pe 26 martie, pe fondul temperaturilor neobișnuit de ridicate înregistrate în Japonia.
Evenimentul a avut loc mai devreme decât oricând în ultimii 1.200 de ani și urmează un tipar al înfloririi timpurii care indică efectele încălzirii globale, spun experții.
Tendința înfloririi timpurii face ca și cireșii, dar și alți pomi fructiferi să fie mai expuși la înghețul de primăvară, a explicat Theresa Crimmins, director al Rețelei Naționale de Fenologie, care studiază influența factorilor meteorologici asupra dezvoltării plantelor.
„Pentru copacii care înfloresc înainte să aibă frunze, precum cireșii, un îngheț de primăvară poate fi foarte nociv, deoarece ei nu mai generează alte flori”, a explicat Crimmins.
„Dacă mugurii sunt afectați de ger, cam asta a fost pentru flori – și pentru fructe – anul acesta. Am văzut recent un impact masiv asupra recoltelor chiar din cauza înflorii timpurii, urmate de înghețuri”, a spus experta, citată de Washington Post.