În același timp, bloggerii militari ruşi, furioşi pe succesul operațiunii ucrainene „Pânză de păianjen”, care a vizat bombardieree strategice de tip Tupolev, s-au speriat şi au crezut că ar putea fi vorba despre o nouă „catastrofă” și umilință pentru armata lor.

Ipoteza dezintegrării unei rachete „Oreșnik”

Teama lor a fost că o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune „Oreşnik” s-ar fi dezintegrat la altitudine după ce a fi fost lansată de pe cosmodromul Kapustin Iar, din regiunea rusă Astrahan, de la graniţa cu Kazahstan, ca răspuns la îndrăzneţul atac ucrainean. Presupusa teribilă armă rusă a fost dezvăluită în noiembrie anul trecut, când ar fi fost folosită într-un atac împotriva oraşului ucrainean Dnipro.

Cu toate acestea, Ministerul kazah al Apărării s-a grăbit să anunţe că nu a observat nicio încălcare a spaţiului său aerian. „Acest fenomen seamănă cu resturile unei nave spaţiale care intră în atmosferă sau cu un flux de meteori. În general, ard în straturile dense ale atmosferei înainte de a ajunge la suprafaţa Pământului”, se arată într-un comunicat publicat pe Telegram, care îndemna cetăţenii „să rămână calmi şi să nu răspândească informaţii false”.

Ion Iliescu are cancer pulmonar și a fost operat la spitalul Agrippa Ionescu, sub anestezie generală
Recomandări
Ion Iliescu are cancer pulmonar și a fost operat la spitalul Agrippa Ionescu, sub anestezie generală

Posibile resturi spațiale de origine chineză

Așadar, dacă nu a fost vorba de o rachetă rusească – după cum susține Ministerul kazaj al Apărării, atunci ce a fost? Aşa a apărut ipoteza unor resturi spaţiale de origine chineză.

„Acest eveniment din Kazahstan a fost probabil etajul superior al rachetei chineze Zhuque-2E (2025-103G), care trebuia să reintre astăzi (joi – n.r.) în atmosferă. Aceasta a trecut deasupra Kazahstanului în jurul orei 17:10 UTC, adică în jurul orei locale 22:00”, a explicat pe X Marco Langbroek, profesor specializat în observarea spaţială la Universitatea de Tehnologie Delft din Olanda.

În orice caz, ipoteza dezintegrării unei rachete Oreşnik era puţin probabilă, din motive geografice. Având în vedere localizarea cosmodromului Kasputin Iar, ar fi însemnat că racheta balistică să se fi îndreptat spre est (spre Kazahstan) şi nu spre vest (spre Ucraina). De asemenea, în Ucraina nu a fost activată nicio alertă cu privire la un astfel de risc, ținând cont de faptul că activitatea cosmodromului este în general detectată în prealabil, conchide Le Figaro.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.