Cei care credeau că după scăderea salariilor, mărirea TVA la 24% şi introducerea unor noi impozite pot să-şi facă socotelile şi să afle cu câţi bani rămân în buzunar după aplicarea măsurilor de austeritate s-au înşelat. Guvernul condus de Emil Boc pregăteşte noi modificări, care, de data aceasta, sunt în avantajul angajaţilor şi al patronilor cărora le vor mai intra nişte bani în portofele. Asta, dacă FMI va fi de acord cu ele.
4479-276934-23boc.jpg
Impozitul pe venit şi cel pe profit ar putea fi redus până la 10% de la 1 ianuarie 2011, ceea ce ar însemna o mână de ajutor dată atât firmelor, cât şi angajaţilor, care s-au văzut în ultima perioadă cu veniturile tot mai subţiate. Informaţia apărută ieri în Evenimentul zilei se pare că reprezintă planul secret al Guvernului Boc. Scăderea cotei unice ar însemna însă o gaură de circa două miliarde de euro în bugetul statului, care trebuie recuperate de undeva.

Se lucrează la calcule

Aşa că această reducere ar trebui să fie însoţită de creşterea TVA cu încă un procent, de la 24% la 25%, şi de introducerea unor noi impozite sau de majorarea altora existente, cum ar fi cel pe proprietate sau pe terenurile agricole nelucrate. Ieri, în şedinţa coaliţiei, politicienii au discutat despre reducerea cotei unice, iar Gheorghe Flu- tur, vicepreşedintele PD-L, a declarat la finalul întâlnirii: “Există o comisie care se ocupă de acest lucru. Domnul ministru Adriean Videanu, cu o echipă de specialişti, lucrează la o simulare privind măsurile economice şi, la finalul acestor aplicaţii, vă vom face cunoscută strategia de relansare economică care se pregăteşte în momentul de faţă”.

Delegaţia FMI trebuie să accepte reducerea cotei unice
4479-276935-untitled6.jpg
Ieri dimineaţă, delegaţia FMI, condusă de Jeffrey Franks, a sosit la Bucureşti pentru noi negocieri cu autorităţile române. Reprezentanţii FMI vor rămâne în ţara noastră până pe 4 august şi vor decide dacă fondul va elibera sau nu cea de-a şasea tranşă a împrumutului, în valoare de 900 de milioane de euro. Cei de la FMI vor fi şi cei care vor hotărî dacă măsura de reducere a cotei unice şi creşterea TVA e aplicabilă în ţara noastră. “Abia am început vizita noastră aici şi ne aşteptăm să avem 10 zile extrem de productive pentru această revizuire (n.r.- economică) şi vă vom ţine la curent”, a declarat, ieri după-amiază, Jeffrey Franks după o primă rundă de discuţii la Banca Naţională.

Peste 100.000 de persoane îşi cautăde lucru de mai mult de un an

Criza a lovit puternic în piaţa locurilor de muncă. Peste 100.000 de persoane se află în şomaj de mai mult de un an, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă. Tinerii fără experienţă şi persoanele trecute de 40 de ani sunt printre cei mai expuşi la şomajul pe termen lung, spun specialiştii în resurse umane. Rata şomajului în iunie a fost de 7,44%, iar numărul de şomeri, de 680.782 de persoane, în scădere cu 21.072 faţă de luna precedentă.

Cititorii sunt încântaţi de ce a anunţat premierul: «Am început deja să strângem chitanţele de la magazin dacă am aflat că ne dă bani pe ele»

Dacă eşti cinstit, statul te recompensează! Emil Boc se gândeşte să returneze o parte din banii cheltuiţi de români la cumpărături, atâta vreme cât aceştia cer bon fiscal, chiar dacă achiziţionează doar… un ac.

Toţi cei care vor avea bonuri fiscale adunate până la un anumit plafon vor beneficia de o primă din acea sumă de bani pentru a-i încuraja pe cumpărători să ceară de la vânzători chitanţă. Partea bună e că primeşti bonusul indiferent de ce achiziţionezi. Autorităţile urmăresc, astfel, o reducere substanţială a evaziunii fiscale. Până la 1 septembrie, actul normativ care stabileşte plafoanele şi bonusurile acordate populaţiei ar trebui să fie gata, pentru că premierul vrea să îl aplice chiar din trimestrul patru al acestui an. Tot până în toamnă se va stabili dacă bonusul va consta într-o sumă de bani, cotă parte din cheltuieli, sau dacă vor fi sub formă de reduceri la plata impozitelor către stat. Între timp, mulţi oameni care au auzit de promisiunea premierului de a le da o parte din banii cheltuiţi au început deja să strângă bonurile fiscale. (Alexandra A4479-276936-untitled7.jpgriciu)

Consuela Stan, 58 de ani, pensionară: “Nu obişnuiesc să-l iau şi în nici un caz nu cer în mod expres bonul. Oricum, nu cred că o să ne dea cineva ceva. Eu consider că Boc vrea să controleze cât cheltuim ca să vadă dacă poate să ne mai mărească impozitele”.4479-276940-untitled8.jpg

Andrei Stan, 31 de ani, inginer: “E greu să-i motivezi pe oameni să ia bonul din magazinele de cartier. Şi eu mă gândesc că nu are sens să mai iau cu mine o hârtie şi o arunc la primul coş de gunoi. Dar, dacă e cum spun ei, le-aş strânge pe toate”.
4479-276941-untitled9.jpg
Ileana Lungu, 69 de ani, pensionară:
“Eu iau bonurile de fiecare dată când îmi sunt oferite, mai ales când merg în magazinele mari, măcar să văd cât am cheltuit. Dar, de acum încolo, o să le strâng pe toate, poate mă îmbogăţesc la bătrâneţe. Cred că o să ajung să cer bon şi când mă duc la piaţă şi cumpăr de la ţărani. Chiar şi câţiva lei dacă îmi dau înapoi pe ele, tot merită să le strâng pe toate. Numai să ne dea vânzătorii bonuri de fiecare dată”.4479-276943-untitled10.jpg

Veruţa Dobre, 46 de ani, poştaş: “Din primul moment în care am auzit de iniţiativa Guvernului, am pus bonurile deo parte. Nu e deloc rea ideea. Poate aşa scăpăm de cei care încalcă legea cu neruşinare şi vând la negru fără să le pese de cumpărători. Dacă guvernanţii se ţin de cuvânt, poate anul viitor plec în vacanţă, pentru că am fost cetăţean cinstit! Aşa aş simţi şi eu un pic că mi se face dreptate în ţara asta coruptă”.

Primeşti bani dacă îţi refaci casa legal, cu facturi

Românii ar putea fi scutiţi de o parte din obligaţiile fiscale, cum ar fi impozitul pe venit sau plata TVA, şi dacă îşi reabilitează sau reamenajează locuinţele. Din totalul cheltuielilor efectuate pentru materialele şi serviciile utilizate la reabilitarea unei case, un anumit procent va fi acoperit de stat printr-un “cuantum stimulativ”. Emil Boc vrea o astfel de măsură pentru a stopa evaziunea fiscală majoră din domeniul construcţiilor. Mai mult, el speră că, în acest fel, întregul volum de materiale de construcţii şi de servicii care se realizează pentru reabilitarea locuinţelor va fi controlabil. (Alexandra Ariciu)

Să cerem bon şi de la biserică?

Bonuri sau chitanţe ar putea strânge românii şi de la biserici, pentru servicii precum botezuri, nunţi, înmormântări, pomeniri sau rugăciuni speciale. Asociaţia Secular-Umanistă din România a atras atenţia guvernanţilor că au uitat să impoziteze serviciile bisericeşti sau să-i oblige pe preoţi să taie chitanţe. Ca reacţie însă, Patriarhia a afirmat că atunci când poporul e sărac şi biserica e săracă.

Şi grecii fac la fel!
Grecia este ţara în care cetăţenii cu venituri anuale declarate sub 12.000 de euro şi care dovedesc cu facturi, chitanţe şi bonuri fiscale cheltuirea a minimum 30% din avut sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit.

10.000 de oameni din Educaţţie, daţi afară
Daniel Funeriu, ministrul educaţiei, a anunţat că de la 1 septembrie aproximativ 10.000 de angajaţi din învăţământ vor părăsi sistemul pentru că va fi redus numărul claselor. “De la an la an sunt tot mai puţini elevi şi e firesc să existe şi mai puţini profesori”, şi-a motivat decizia Daniel Funeriu.

fotografii: Gabriel Miron

EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
Aparatul din casă care consumă o energie electrică uriașă. Într-un minut consumă cât un bec cu led în 8 ore
Playtech.ro
Aparatul din casă care consumă o energie electrică uriașă. Într-un minut consumă cât un bec cu led în 8 ore
Denisa, o tânără de 20 de ani, gravidă în luna a șasea, a murit fulgerător la Spitalul Județean Satu Mare. Rudele, sfâșiate de durere: "Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există"
Observatornews.ro
Denisa, o tânără de 20 de ani, gravidă în luna a șasea, a murit fulgerător la Spitalul Județean Satu Mare. Rudele, sfâșiate de durere: "Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există"
Horoscop 17 octombrie 2021. Capricornii pot primi sugestii deosebit de valoroase, în timpul unor conversații obișnuite
HOROSCOP
Horoscop 17 octombrie 2021. Capricornii pot primi sugestii deosebit de valoroase, în timpul unor conversații obișnuite
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Știrileprotv.ro
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021