De Andreea Radu,

Cererea este însoțită de o a doua scrisoare, de această dată semnată de premierul britanic, care îndeamnă Bruxelles-ul să nu accepte amânarea Brexitului pentru că acest lucru ar fi o greșeală, potrivit BBC.

Preşedintele în funcţie al Consiliului European, Donald Tusk, a transmis pe Twitter că a primit cererea de amânarea a Brexitului.

„Solicitarea de prelungire tocmai a ajuns. Voi începe consultările cu liderii Uniunii Europene pentru a stabili cum să reacționăm”, a scris Donald Tusk pe Twitter.

La câteva ore după ce Boris Johnson a pierdut un vot crucial în Camera Comunelor, premierul i-a cerut unui diplomat să trimită o fotocopie nesemnată a legii adoptate luna trecută prin care parlamentarii obligă Guvernul să solicite o amânare a Brexitului, în cazul în care acordul pentru Brexit încheiat cu UE nu obține și votul Parlamentului.

Potrivit reprezentatului Marii Britanii la Bruxelles, Sir Tim Barrow, premierul era obligat să trimită prima scrisoare pentru a respecta legea convenită de Parlament.

A doua scrisoare, cu semnătura lui Boris Johnson, reprezintă punctul de vedere premierul britanic care le spune liderilor UE să ceară Parlamentului de la Londra să-și reconsidere decizia și să voteze fără întârziere acordul pentru Brexit negociat de Marea Britanie și Bruxelles.

De ce a refuzat Cristian Tudor Popescu invitația la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis
Recomandări

De ce a refuzat Cristian Tudor Popescu invitația la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis

Documentele sunt însoțite și de o notă a ambasadorului Sir Tim Barrow, în care acesta a explicat că prima scrisoare se conformează legii, așa cum a fost decisă de Parlament.

Editorul politic al BBC, Laura Kuenssberg, descrie decizia de a trimite documentele ca fiind una controversată, prezicând că va fi exista o dispută pentru a se stabili dacă Boris Johnson a încercat astfel să ocolească legea.

„Acest lucru se îndreaptă direct către instanță și poate ajunge foarte repede la Curtea Supremă”, spune expertul BBC despre gestul premierului britanic de a trimite cele trei documente.

Înainte de a trimite scrisorile, Boris Johnson i-a sunat pe liderii europeni, inclusiv pe Donald Tusk, și a insistat asupra faptului că scrisoarea de solicitare a amânării Brexitului este „scrisoarea Parlamentului”, și nu a lui.

Iohannis a anunțat ce se va întâmpla dacă Viorica Dăncilă apare la dezbaterea organizată marţi
Recomandări

Iohannis a anunțat ce se va întâmpla dacă Viorica Dăncilă apare la dezbaterea organizată marţi

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene urmează să se reunească duminică dimineaţa pentru a discuta cererea oficială a Regatului Unit de a-şi amâna retragerea din Uniune, transmite DPA, citat de Agerpres.

Sâmbătă, în timp ce parlamentarii britanici votau, zeci de mii de englezi au ieșit pe străzi în Londra, cerând un nou referendum privind Brexitul.

Proteste anti-Brexit
Proteste anti-Brexit (EPA)

Campania ”Votul Poporului” cere premierului Boris Johnson, parlamentarilor și liderilor europeni o nouă șansă pentru a se vedea dacă „încă ne mai dorim să continuăm cu Brexitul”.

Proteste anti-Brexit
Manifestații la Londra (EPA)

Citeşte şi:

Iulia Ghenea, povestea tinerei care s-a opus abuzului sexual al unui profesor când nimeni n-avea curaj să facă asta! Libertatea a găsit-o după 8 ani pe cea care a devenit subiect de film

”Performanță românească”: În 9 ani n-am reușit să terminăm o autostradă de 99 de kilometri. Drum blocat în licitații, crăpături, lilieci și morți

5 superlecturi de weekend. De la copiii care evadează din întuneric făcând escaladă, până la reparaţia autorităţilor britanice faţă de românca pe care o discriminaseră

O voce puternică a politicii Suediei, cea mai usturătoare GAFĂ despre România. Până și presa suedeză s-a amuzat
GSP.RO

O voce puternică a politicii Suediei, cea mai usturătoare GAFĂ despre România. Până și presa suedeză s-a amuzat

Horoscop 19 noiembrie 2019. Balanțele nu acceptă jumătăți de măsură
HOROSCOP

Horoscop 19 noiembrie 2019. Balanțele nu acceptă jumătăți de măsură