Luna ianuarie sau Gerar, cum i se mai spune, îşi arată colţii începând de astăzi. “Timp de trei zile, noaptea va fi ger cumplit peste tot. Minima se va înregistra marţi spre miercuri (n.r.-în această noapte), când acul termometrelor va coborî până la minus 20 de grade în Transilvania. Şi în restul ţării va fi frig: în jur de minus 10 grade Celsius”, ne-au explicat specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie. Va continua să mai ningă, răzleţ, în vestul, în centrul şi în nordul ţării. Nici în Bucureşti veştile nu sunt prea bune. De azi şi până joi vor fi până la minus 15 grade Celsius. Chiar şi cu aceste temperaturi extreme, încă nu ne putem plânge, dacă e să ne amintim că anul trecut, fix în această perioadă, ne “luptam” cu temperaturi istorice, de -32 de grade Celsius.
Spre sfârşitul săptămânii, gerul se va “înmuia” uşor, dar nu scăpăm de iarnă. Aceasta ne va mai da bătăi de cap şi o bună parte din luna viitoare.
Dacă ţi-ai pus vreodată aceste întrebări, specialiştii noştri îţi dau răspunsurile…
Specialiştii care au răspuns la întrebări: dr. Laurenţiu Luca (Clinica Puls), dr. Silvia Stănculescu (Clinica Metamorphosis), dr. Vasile Niţescu (specialist sexologie), dr. veterinar Daniel LescaiI şi Iulian George, specialist service telefonie mobilă.
Îmi îngheaţă silicoanele din sâni?
În nici un caz! Siliconul din protezele mamare nu îngheaţă, fiind protejat de frig de un strat de piele, de ţesut subcutanat adipos şi de glanda mamară sau de muşchiul pectoral, în funcţie de cum e aşezat implantul.
Dar implantul din buze?
În primele 72 de ore după mărirea buzelor, nu se recomandă expunerea la temperaturi extreme. În funcţie de cantitatea de acid hialuronic injectată, se poate resimţi o scădere locală a simţurilor, această zonă fiind deja hipersensibilă şi umflată. Dacă se intră de la ger într-o încăpere încălzită, poate apărea o uşoară durere.
E posibil să mi se strice mobilul?
Bateria este prima care cedează dacă mobilul e ţinut în frig. Trebuie resuscitată apoi cu un şoc, ca la maşină, cu o altă baterie de 3,7 volţi! Potrivit revistei Capital, telefoanele cu touchscreen sunt proiectate să funcţioneze doar până la -10 grade Celsius, deci se pot bloca dacă sunt ţinute în frig.
Cum îmi încălzesc mâinile?
Dacă sunteţi afară, mişcaţi- vă permanent degetele şi frecaţi-vă palmele. Dacă aţi intrat în casă, nu vă puneţi mâinile pe calorifer sau lângă altă sursă de căldură. Aşteptaţi să se încălzească singure şi, în cel mai grav caz, aşezaţi-le sub un jet de apă călduţă.
Căţelul poate îngheţa dacă îl plimb?
Căţeii pot face degerături. Asta nu înseamnă să nu-i mai duceţi afară, la plimbare. Curăţaţi-le lăbuţele de zăpadă, iar câinilor de talie mică, puneţi-le o hăinuţă. Căţeii nu trebuie să alerge prea mult pentru că trag aer rece în piept şi pot face rinite sau bronşite.
Risc să rămân impotent dacă urinez afară?
Extremităţile sunt cele mai sensibile la frig. Totuşi, bărbaţii care “se uşurează” în aer liber nu riscă să se aleagă… cu penisul îngheţat. Urinarea nu durează decât câteva zeci de secunde, iar degerăturile apar abia după minimum două minute.
Pot dormi cu fereastra deschisă?
Nu este indicat. Pe timpul nopţii, temperaturile de afară scad foarte mult şi pot răci repede aerul din cameră, chiar dacă sistemul de încălzire este pornit. Astfel, somnul este perturbat şi, în condiţii extreme, organismul poate intra în hipotermie.
E bine să plimb copilul în parc?
Chiar dacă are câteva luni, micuţului nu îi dăunează o scurtă ieşire la aer curat, în jurul amiezii. Copilaşul trebuie îmbrăcat adecvat, iar dacă dă semne de frig, întrupeţi imediat plimbarea.
Cum mă încălzesc stând afară?
Evitaţi expunerile la temperaturi scăzute, dar dacă nu aveţi încotro, îmbrăcaţi-vă bine şi protejaţi-vă extremităţile. Dacă nu aveţi încotro, cât staţi afară, protejaţi-vă de viscol şi faceţi mişcare. Câţiva paşi sau mici sărituri pe loc vă ajută să nu îngheţaţi aşteptând autobuzul.
Gelul din păr poate să îngheţe?
Nu. Gelul conţine glicerină, substanţă rezistentă la îngheţ.
Vremea a creat probleme în toată ţara
Ninsorile abundente şi viscolul au creat un adevărat haos pe şoselele din ţară, fiind înregistrate zeci de accidente cauzate de derapaje, iar în unele localităţi, oamenii au rămas în beznă. În Satu Nou, Vaslui, a avut loc un grav accident soldat cu şapte răniţi. O maşină a derapat şi a ajuns pe contrasens, unde s-a izbit puternic de un taxi.
Chiar dacă drumurile închise duminică au fost deszăpezite şi redeschise, ieri dimineaţă, s-a circulat cu dificultate pe mai toate şoselele din ţară, în special pe cele din sud-est, foarte afectate fiind judeţele Buzău şi Vrancea. Viscolul şi ninsoarea au lăsat fără curent electric 17 localităţi din Dâmboviţa.
Bucureştenii nu mai dârdâie în case
Bucureştenii au motive să se considere norocoşi. După ce, săptămâna trecută, reprezentanţii RADET recunoşteau că e mai frig în case cu circa 6 grade Celsius, din cauza unor plăţi care întârziaseră către furnizorul de gaz, recent, problema a fost remediată. Aşa că acum, în apartamente, caloriferele se vor încălzi la maximum.
-50 de grade în nordul Statelor Unite
Un front de aer arctic a început să pătrundă, de ieri, pe teritoriul Statelor Unite. Temperaturile au ajuns ieri, în nord-estul Americii, în statul Maine, la -50 de grade. Meteorologii au avertizat că va fi deosebit de frig zilele următoare în jumătatea de nord a SUA, temperaturile maxime atingând -20 de grade, iar minimele, -52 de grade.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro