Gumari, caciuli de pe vremea razboiului si biciclete fabricate in timpul Republicii Populare Romane, la 60 de km de Capitala. Printr-un program special, in cinci sate au fost aduse cate doua calculatoare, fax, imprimanta si o minicentrala telefonica, dar localnicii nu stiu sa le foloseasca.
La mai putin de o ora distanta de Bucuresti, pe drumul ce duce la Targoviste, un indicator spune ca la 6 km la dreapta incepe satul Colacu. Acum, iarna, drumul de tara este uscat, pentru ca pamantul este inghetat bocna. Din cand in cand, un localnic trece cu bicicleta, veche de peste 40 ani. Atat de aproape de Capitala si de Targoviste, satenii din Colacu nu stiu inca sa formeze singuri un numar de telefon.
Printr-un program special, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii a infiintat pana acum cinci “telecentre”, adica locuri unde oamenii din sate si catune izolate sa poata lua legatura “cu lumea”. Concret, in fiecare din cele cinci locuri uitate de lume au fost aduse doua calculatoare, doua telefoane, o minicentrala telefonica si un fax care functioneaza si ca imprimanta, si ca xerox.
“Vin cam 50 de persoane pe saptamana, cei mai multi la telefon. Eu le fac legatura cu rude sau cu Salvarea. Dar cei mai multi se urca in carute si merg la oras, in Racari, daca au nevoie de doctor. De sarbatori, familia Nicolae a avut nevoie de Salvare. Am sunat la ambulanta si ne-au raspuns sa revenim peste 4-5 ore. Bolnavul nu a mai asteptat, a rugat un vecin cu masina sa-i duca la spital, altfel putea sa moara”, ne-a povestit Mariana Tilica, responsabila telecentrului din Colacu. Tanara de 23 ani este absolventa de facultate. “Nu am gasit serviciu, desi am terminat Stiinte Juridice. De aceea m-am intors in sat”, ne-a declarat Mariana.
Ea spune ca cei mai fideli vizitatori sunt copiii, care vin intai impinsi de curiozitate sa vada un calculator, iar ea ii invata, incet-incet, cum sa foloseasca Internet-ul. “Cei mai multi se joaca, dar vin si elevi mai mari, care cauta referate pe Internet. Pana acum, nici un invatator, nici un profesor nu si-a organizat orele la singurele calculatoare de pe o raza de zeci de kilometri. In schimb, Gabriel, elev in clasa I este musafir constant. El a descoperit cursele cu masini si motociclete si se “antreneaza” cat poate de mult pentru ca vrea sa se faca politist si trebuie sa fie pregatit pentru masina cu girofar.
Ioana Murgulet, care are 31 de ani si doi copii, fuge de calculator. “Aoleu! Nu pun mana, ca eu am doua clase, nu ma bag si nici fetele mele nu vrea”, a respins ea invitatia de a incerca sa foloseasca programele de calculator. Nici telefonul nu stie sa-l utilizeze, o roaga intotdeauna pe Mariana Tilica, responsabila centrului, sa-i formeze numerele.