Cei care lucreaza in aer liber sau in spatii fara incalzire incearca sa pacaleasca frigul cum pot. De cele mai multe ori, isi pun pe ei cateva randuri de haine, dar asta nu ii ajuta prea mult dupa ore-n sir de stat in frig. O firma japoneza a gasit o solutie ingenioasa contra temperaturilor scazute: plasturele termic adeziv, care se lipeste pe haine si poate tine de cald. Produsul a aparut si pe piata romaneasca.
Plasturele “Caldo” se aplica pe imbracaminte, iar dupa zece minute zona respectiva se incalzeste treptat. Producatorii sustin ca temperatura medie asigurata de plasture este de 53 de grade Celsius, in timp ce maxima ajunge la 63 de grade Celsius. Inventatorii produsului sustin ca durata mentinerii temperaturii e de 12 ore.
“Plasturele contine pilitura de fier, pulberi de minerale, carbune, rumegus, sare si apa, iar in contact cu aerul, se produce o reactie chimica si se dezvolta caldura. Produsul e util si persoanelor in varsta, celor cu circulatie deficitara, care sufera de artrite, artroze, discopatii lombare si lombosciatica. Poate fi folosit si de femei, in perioada menstruatiei”, ne-a spus Atena Serban, reprezentanta a firmei care a importat plasturii in Romania.
Plasturele trebuie indepartat imediat ce e simtita senzatia de supraincalzire si, de asemenea, nu se recomanda utilizarea lui in timpul somnului.Un plasture termic costa in jur 23.000 lei. Produsul, care are avizul Ministerului Sanatatii, se gaseste si in farmacii.
Ei au testat pentru dumneavoastra
Irma Globasu, 31 de ani, muncitoare: “Este o idee buna, mai ales pentru persoanele friguroase. E bine ca se lipesc direct pe haine. Nici nu costa mult”.
Maria Cotoapa, 50 de ani, vanzatoare ziare: “Daca alina durerile, e bine. Cand o sa ajung la farmacie, o sa cumpar si eu unul ca sa-l tin mai mult”.
Nicolae Alexandru, 44 de ani, vanzator: “E bun, ca eu lucrez afara, iar cand au fost -18 grade, mi-a fost foarte greu, desi eram imbracat cu doua pulovere”.
„Pot ameliora durerile”
Madicul Codrut Tutu, specialist in medicina traditionala: “Cred ca plasturii pot ameliora durerile celor care sufera de afectiunile mentionate de producatori. Nu consider ca pot afecta sanatatea. Carbunele e bun pentru ca trage toxinele, sarea la fel, rumegusul mentine o temperatura constanta, iar pilitura de fier protejeaza local. Totusi, daca cei care ii folosesc simt un disconfort, e bine sa ii scoata. As recomanda sa nu fie folositi in timpul somnului, pentru a preveni efectele adverse, respectiv dereglarea functiilor organismului”.