În mediul urban, în anul 2017, s-a înregistrat un număr dublu de divorţuri faţă de cel înregistrat în mediul rural, rata divorţialităţii fiind de 1,5 ori mai mare în mediul urban faţă de mediul rural, potrivit datelor Evenimente demografice în 2017.
Numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive sau pe cale administrativă a fost de 31147, în creştere cu 650 divorţuri, comparativ cu anul 2016. Rata divorţialităţii a crescut de la 1,37 divorţuri la 1000 locuitori în anul 2016, la 1,40 divorţuri la 1000 locuitori în anul 2017.
Conform statisticilor, au existat trei motive principale pe care cuplurile le-au invocat în fața instanței pentru a justifica separarea.
Motivele de divorț invocate de bărbați sunt diferite de cele invocate de femei. La divorțurile din vina soției, infidelitatea este cel mai des invocat motiv, indiferent de durata căsătoriei.
Pe locul al doilea e alcoolismul, mai ales după un mariaj de peste 20 de ani. Dar au existat anul trecut și câteva divorțuri cerute de soț, din cauza violenței fizice a nevestei.
În cazul divorțurilor desfăcute din vina soțului, violența fizică este principalul motiv imputat, urmat de infidelitate în primii ani și de alcoolism, în căsniciile de peste 20 de ani.
Divorţurile s-au pronunţat în 46,2% din cazuri din vina ambilor soţi, 11,6% din vina soţului, 3,8% din cazuri din vina soţiei şi 38,4% din alte cauze.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro