Visul românului de a învârti pe degete cheile propriei locuinţe e tot mai greu de realizat. Deşi preţurile scad, piaţa imobiliară e tot mai instabilă, iar băncile spun „stop!” creditelor pe bandă rulantă
O analiză comparativă, realizată de MagazinulDeCase.ro, a preţurilor de vânzare al apartamentelor în luna octombrie 2007, faţă de aceeaşi lună din 2008, arată că locuinţele s-au ieftinit neaşteptat de mult. „Preţul de listare (n. red. – cel pe care îl cere vânzătorul «la prima strigare») a scăzut cu peste 20% faţă de 2007. Din lipsă de cumpărători, după negocierea cu clientul, cel care vrea să vândă locuinţa mai scade din preţ circa 20%. Astfel, putem spune că apartamentele s-au ieftinit cu 40% faţă de anul trecut”, explică Matei Maloş, director general la MagazinulDeCase.ro.
Cumpărătorul e bulversat
„În sfârşit o veste bună!”, ar spune mulţi. Însă lucrurile nu sunt nici pe departe aşa de roz precum par. Nici marii dezvoltatori de zone rezidenţiale, nici speculanţii nu mai au curaj să facă vreun pas pe terenul tot mai „mişcător” al pieţei imobiliare. Dacă la început, când criza financiară abia se instala, constructorii încercau să îi ademenească pe posibilii clienţi cu mobilă sau loc de parcare gratis, acum nici acestea nu mai au vreun succes. Sute de agenţii imobiliare, care aveau ca obiect de activitate strict tranzacţiile vânzare-cumpărare, au dat deja faliment, din lipsă de activitate. Nici investitorii nu stau prea bine, mai ales cei care au făcut credite pentru demararea de proiecte de locuinţe, iar acum, din lipsă de vânzări, nu îşi mai pot achita ratele.
În plus, omul simplu, care are nevoie să îşi cumpere o locuinţă, este total bulversat. Băncile au înăsprit la sânge condiţiile de creditare, astfel încât nu mai pot face un împrumut pentru locuinţă decât cei care au salarii de mii de euro.
Ce spun bucureştenii despre «furtuna» din domeniul imobiliar
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro