Plecarea din funcţie a chestorului Ioniţă i-a luat prin surprindere pe mulţi. Inclusiv pe unii dintre şefii din ministerul de Interne. Şi asta pentru că, spun sursele noastre, totul ar fi fost făcut într-o secretomanie generală.
Fostul de acum şef al poliţiei Române a fost plecat, de curând, într-o vizită în Statele Unite ale Mericii, acolo unde s-a întâlnit cu reprezenţi de la cel mai înalt nivel al administraţiei americane, inclusiv cu şefi ai FBI şi din CIA. De aceea, este cu atât mai surprinzătoare miscarea cu cât o astfel de vizită nu ar mai fi fost oportună dacă se avea învedere schimbarea din funcţie a chestorului Cătălin Ioniţă. Rămâne de văzutce alte informaţii vor ieşi la suprafaţă.
Rămâneţi pe libertatea.ro pentru a afla ultimele detalii despre ceea ce se întâmplă în fruntera Inspectoratului General al poliţiei Române.
Începând de marți 26 iunie, Cătălin Ioniță nu mai este șeful Poliției Române, el cerând încetarea împuternicirii în funcție ”din considerente personale”, după șase luni de la numirea în locul lui Bogdan Despescu. În locul lui Ioniță a fost numit Ioan Buda, fostul șef al Poliției de Frontieră.
Deciziile de schimbare a șefului Poliției Române și de numire a lui Ioan Buda la conducerea IGPR au fost publicate marți în Monitorul Oficial.
”Șeful Poliției Române, chestor principal de poliție Cătălin Ioniță, a solicitat ministrului afacerilor interne încetarea împuternicirii în funcția de inspector general al Poliției Române. Solicitarea a fost motivată de considerente personale. Conform prevederilor legale, ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a transmis documentele Prim-ministrului Guvernului României împreună cu propunerea de împuternicire în funcția de inspector general al Poliției Române a chestorului general de poliție Ioan Buda, fostul șef al Poliției de Frontieră”, a precizat MAI, într-un comunicat de presă transmis după publicarea deciziilor în Monitorul Oficial.
Chestorul general de poliție Ioan Buda are o vechime de 28 de ani în MAI, iar în perioada 2015-2016 a ocupat funcția de secretar de stat, șef al Departamentului Ordine și Siguranță Publică, poziție din care a coordonat inclusiv activitatea Poliției Române.
Chestorul principal Cătălin Ioniță a fost împuternicit în funcția de șef al Poliției Române la data de 17 ianuarie 2018 pentru o perioadă de 6 luni, după ce Bodgan Despescu a fost demis, în urma scandalului privind agentul de la Brigada Rutieră a Capitalei Eugen Stan, care a agresat sexual copii și femei.
Decizia de a-l demite pe Bogdan Despescu a fost luată în urma publicării raportului Corpului de Control al MAI. Inspectorii au făcut verificări la Poliția Română după ce Eugen Stan a fost dovedit ca fiind agentul care a agresat sexual copii și femei în ultimii ani în Capitală. Controlul dispus de MAI a avut ca scop verificarea modului de înregistrare și raportare a evenimentelor în cazul situațiilor din anii 2015, 2016 și 2018, în care a fost suspectat polițistul Stan Eugen, precum și modul cum a fost elaborat materialul prezentat de fostul șef al Poliție Românei Bodgan Despescu fostului premier Mihai Tudose.
Bogdan Despescu a fost demis după ce Mihai Tudose a demisionat. Decizia a fost luată de Mihai Fifor, în perioada în care a fost premier interimar.
Fostul șef al IGPR Bogdan Despescu a fost motivul scandalului izbucnit între ministrul de Interne, Carmen Dan, şi fostul premier Mihai Tudose. Atunci, Carmen Dan a cerut demisia acestuia, după izbucnirea scandalului poliţistului pedofil, dar Mihai Tudose a refuzat cererea colegei sale de cabinet.
Cu puțin timp înainte de a fi demis, Bogdan Despescu a făcut câteva declarații în exclusivitate pentru Libertatea. ”Timpul va demonstra dacă am avut sau nu dreptate. Știu că mi-am făcut datoria. Sunt un om de onoare și nu m-am abătut niciodată de la tot ceea ce înseamnă uniforma militară”, spunea Despescu.
Citește și:
REPORTAJ/Agenția Terra Tourism lasă sute de clienți fără vacanțe. Zeci de păgubiți au depus plângeri la poliție – VIDEO
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro