La 4 ani de la publicarea acestui ordin, am vrut să vedem care este situația. Până în prezent, în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS) au fost înregistrați, în total 2.510.530 de câini la nivel național, dintre care 150.180 de câini în municipiul București, se arată în răspunsul trimis către Libertatea de Colegiul Medicilor Veterinari ( instituție care gestionează acest registru- n.r.).
“Până acum 4 ani când a apărut acest ordin câini trebuiau obligatoriu vaccinați antirabic. Medicii concesionari mergeau în teritoriu, din poartă în poartă și vaccinau câinii antirabic. Vaccinarea era gratuită și astăzi tot gratuită este, după care medicii raportau la direcțiile sanitare veterinar ale județului numărul de câini pe care i-au vaccinat și își lua banii. Era aproximativ 6- 7 lei pentru fiecare vaccin. Atunci, în România erau în jur de 3.500.00 de câini cu stăpân, din datele lor. Dacă ei spun acum că sunt peste 2.500.000 de câini cu stăpân înseamnă că medicii puneau acele cifre (de câini vaccinați- n.r.) din burtă, ca să-și ia mai mulți bani. Eu stau la țară, acum am 9 medici și nu a venit nici un medic concesionar”, spune Kuki Bărbuceanu (foto), manager de proiect la Fundația Vier Pfoten.
Vor vedea tot mai mulți câinii turbați
El susține că legea este o bombă cu ceas. “Acum câinii trebuie microcipați, pentru că altfel medicii nu mai au voie să îi vaccineze antirabic. Microcipul costă, la sat, vreo 30 de lei să zicem. Țăranul nu vrea să dea acești bani. Și atunci câini nu sunt nici microcipați, nici înregistrați în RECS, nici nu sunt vaccinați antirabic. Pe hârtie legea e foarte bună, dar în realitate ea nu se aplică și vedem tot mai mulți câini pe câmpuri, prin păduri care sunt sălbăticiți. Deci legea asta este o bombă cu ceas până când niște câini turbați vor mușca pe cineva”, adaugă Kuki Bărbuceanu.
Potrivit Legii nr. 258/2013, nerespectarea obligaţiei identificării câinilor prin microcipare de către proprietari se pedepseşte cu amendă contravenţională cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.
Prețurile pentru microciparea unui câine pornesc de la 70 de lei și diferă de la un cabinet la altul. O dispoziție a Colegiului medicilor Veterinari arăta inițial că dacă un câine nu are încă 90 de zile, nu se identifică și nu se înregistrează. La câteva luni după aceea, a fost modificat articolul 8, care acum prevede: “La solicitarea proprietarului, câinele cu vârstă mai mică de 90 de zile, poate fi identificat și înregistrat”. Deci când se face vaccinul antirabic, atunci i se pune câinelui și microcipul. “Niciunui câine nu i se poate face antirabicul fără a fi înregistrat. Înainte de vaccinarea antirabică i se pune (câinelui- n.r.) un microcip prin care medicii veterinari îl înregistrează în registru. Proprietarul semnează pentru înregistrarea în RECS”, ne-a declarat medicul veterinar Aurelian Ștefan (foto). Microciparea durează aproximativ 20 de minute.
Sunt mulți oameni care au câini microcipați, dar susțin că nu au auzit de Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân. Am stat de vorbă cu câțiva bucureșteni pe tema aceasta. Pe lângă faptul că unii dintre ei nu auziseră de RECS, oameni ne-au zis că cifra de 150.00 de câini cu stăpân înregistrați la nivelul Bucureștiului este mult prea mică și că sigur există mai mulți câini, dar proprietarii lor nu au avut posibilitatea financiară să-i înregistreze.
CITEȘTE ȘI:
Prognoza meteo pentru intervalul 19-21 ianuarie. Va ninge la munte
Samsarii imobiliari care au construit cartiere întregi ”pe persoană fizică” scapă de plata taxelor. Cum a fost posibil așa ceva și ce spune Ministerul Finanțelor
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro