„Datele statistice nu evidențiază un număr mai mare de născuți vii în străinătate a căror naștere a fost înregistrată la oficiile de stare civilă din România”, au transmis specialiștii INS.
Datele puse la dispoziție, la solicitarea „Libertatea”, arată că în 2019 s-au născut 203.109 copii români, din care 35.683 în afara granițelor, adică aproape 18% din total.
Iar în 2020, din 188.000, doar 17.500 în afară, dar INS a specificat și că datele pentru 2020 sunt „semidefinitive”. Asta pentru că cetățenii români pot să transcrie documentele nou-născuților în registrele românești în termeni de șase luni de la primirea certificatului de naștere, așadar, poate exista o întârziere. În plus, legea obligă înscrierea copilului și la instituțiile românești, însă nu există o pedeapsă cunoscută pentru cei care nu fac asta.
Aproape un milion de copii născuți în străinătate, în ultimii 21 de ani
„Lucru care ar trebui să ne dea foarte mult de gândit și pentru prima dată anul acesta avem mai mulți copii născuți în străinătate decât în ţară. Ceea ce pentru noi este dramatic. Şi atunci obligaţi moral în fiecare zi să tragem, să aducem românii în ţară. Sunt familii sparte, sunt comunităţi pur şi simplu dezmembrate pentru că mare parte dintre locuitorii de acolo au ales să lucreze în străinătate”, a spus Raluca Turcan în cadrul unei conferințe de presă organizate la Constanța, citată de News.ro.
Discuția cu privire la faptul că diaspora românească continuă să crească nu doar prin numărul noilor migranți, ci și prin a doua generație, adică prin copiii lor care se nasc acolo, este una veche.
Un studiu realizat de OECD pe baza unor date colectate între 2000 și 2016 arată că s-ar fi născut în diaspora, din părinți români, 630 de mii de copii. Adică se nasc până în 40 de mii de copii în fiecare an peste hotare, așa cum confirmă și datele recente ale INS.
Dacă până în 2021 s-ar fi menținut același trend anual, atunci astăzi ar trebui ca numărul copiilor din familii de români sau cu un părinte român să ajungă spre 900 de mii – 1 milion.
Legislația cere ca orice copil născut în străinătate, dintr-un cuplu în care cel puțin unul dintre părinți este cetățean român, devine cetățean român și, chiar dacă nașterea s-a produs în străinătate, este obligatorie înregistrarea în evidențele românești. Procedura presupune înscrierea/transcrierea certificatului în registrele de stare civilă române, în țară, la domiciliul unuia dintre părinți sau la misiunile diplomatice ale României din străinătate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro