MENIU CAUTĂ

Ce avantaje poți obține de la angajator. 5 beneficii extrasalariale mai puțin cunoscute

Distribuie

Deși nu sunt o prioritate pentru majoritatea angajaților, beneficiile extrasalariale pot fi de mare ajutor pentru suplimentarea veniturilor. De la bonuri de masă la decontarea transportului, aceste beneficii te scapă de o parte din cheltuieli și te lasă cu mai mulți bani în buzunar la sfârșitul lunii. Beneficiile extrasalariale nu ar trebui neglijate la negocierea contractului de muncă, și nici la măririle de salariu.

Un angajator care oferă beneficii extrasalariale e unul care gândește pe termen lung, căruia îi pasă de bunăstarea angajaților, iar asta spune multe și despre calitatea locului de muncă pe care îl oferă. Beneficiile extrasalariale prezintă avantaje atât pentru angajat, cât și pentru angajator, pentru că sunt deductibile. Prin intermediul lor managerii pot suplimenta veniturile angajaților fără să plătească aceleași taxe și impozite ca în cazul unei măriri obișnuite, astfel că s-ar putea să fie mult mai deschiși la această idee decât ai crede. Iată 5 dintre beneficiile extrasalariale mai puțin cunoscute:

  1. Masa gratuită la birou

Deși această practică nu este încă foarte răspândită, există mulți angajatori care au început să ofere o masă gratuită la birou pentru angajații lor, în fiecare zi. Angajații care primesc mâncare gratuită la birou economisesc atât bani, cât și timp, pentru că nu mai sunt nevoiți să caute un restaurant pentru pauza de masă.

De asemenea, masa la locul de muncă poate fi și o metodă de stimulare a angajaților care vin mai devreme sau care stau peste program atunci când este nevoie. Astfel, aceștia pot recompensați pentru efortul și timpul pe care îl petrec în plus cu o cină sau un mic dejun la locul de muncă.

  1. Tichetele de creșă

În 2006 au fost introduse în legislația românească tichetele de creșă, ce pot fi acordate părinților ce au copii cu vârste între 0 și 3 ani și care nu beneficiază de concediul și indemnizația pentru creșterea copilului. Acestea sunt acordate de către angajator, iar valoarea lor este de 430 de lei pe lună. Nu toți angajatorii oferă aceste tichete, însă pentru cei care le oferă există anumite facilități fiscale, aceștia fiind scutiți de plata taxelor salariale pentru aceste sume. Angajatul e obligat să plătească un impozit pe venit de 16% pentru sumele primite prin tichetele de creșă.

  1. Tichetele de vacanță

În prezent, în afară de stat, nu sunt mulți administratori dispuși să plătească pentru vacanțele angajaților, însă numărul lor este în creștere. Un voucher cadou vacanta e o modalitate excelentă pentru un manager de a recompensa și motiva un angajat performant. În plus, aceste sume sunt deductibile limitat, așa că aceștia pot economisi bani la plata taxelor și impozitelor. Pentru angajați, acesta poate fi un beneficiu foarte mare, pentru că le elimină o mare parte din cheltuielile cu vacanța și poate fi un factor motivant pentru cei care nu obișnuiesc să plece în concediu.  

  1. O săptămână de lucru mai scurtă

Această practică este o raritate pe piața de muncă din România, deși în Occident a început să ia avânt. Practic, companiile le oferă angajaților posibilitatea de a-și reduce săptămâna de lucru de la 5 la 4 zile, păstrându-și același salariu. Un lucru foarte interesant este faptul că randamentul personalului nu scade în această situație, ci mai degrabă are tendința să crească, angajații fiind mai motivați și mai energici. Iar partea cea mai frumoasă este că aceștia devin și mult mai loiali față de compania care le oferă acest beneficiu.

  1. Asigurare medicală privată

Companiile care oferă acest beneficiu extrasalarial se înmulțesc pe zi ce trece. Conform Clutch, un plan de asigurări medicale de calitate poate avea efecte puternice asupra satisfacției angajaților la locul de muncă. Deși pachetele diferă de la o companie la alta, asigurarea medicală este un mare avantaj pentru angajat, care are astfel acces la servicii medicale superioare și controale de sănătate periodice. Mai mult, unele planuri de asigurare pot să includă servicii medicale chiar și pentru membrii familiei angajatului, un avantaj major pentru acesta, care va contribui mult la loialitatea față de companie.
Sursă foto: Shutterstock

(P) Material realizat împreună cu Sodexo

Comentarii