În 2015, Robert Walker-McDaid a luat parte la o nebunie „Swatting”. A sunat la o linie telefonică pentru terorism, a pretins că este Tyran Dobbs, care locuiește în Maryland, SUA, și a susținut că are explozibili și trei ostatici.
Walker-McDaid a luat parte la „Swatting”, după o conversație pe Skype cu Zachary Lee, un prieten pe care și-l făcuse în timp ce juca jocuri video.
Bărbatul de 28 de ani i-a spus operatorului că primul ostatic va fi „executat în 15 minute”, dacă nu primește 15.000 de dolari în numerar.
Socotind că amenințarea era reală, echipa SWAT a plecat spre casa lui Dobbs. Mai multe unități tactice și negociatori de criză au fost chemați la domiciliul lui și au petrecut peste două ore la fața locului, în încercarea de a-l convinge să deschidă. Până la urmă, au intrat în forță și l-au împușcat în față și în piept cu gloanțe de plastic.
Dobbs a suferit răni care i-au schimbat viața și a necesitat o intervenție chirurgicală facială reconstructivă, în urma farsei din 18 februarie 2015.
Infracțiunea implică o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare în SUA. Sistemul juridic din Marea Britanie nu recunoaște „swatting”-ul ca infracțiune de sine stătătoare, așa cum o fac Statele Unite.
Totuși, Warwick Crown Court din Marea Britanie l-a condamnat, pe 18 aprilie, pe Walker-McDaid la 20 de luni de închisoare, cu suspendare pentru 18 luni, după ce a recunoscut fapta.
Departamentul de Poliție Howard, anchetele FBI și Interpol au descoperit că apelul fals a fost făcut de un utilizator Skype „Meowobikiniz”, folosind o adresă IP Virgin înregistrată la adresa de domiciliu a lui Walker-McDaid.
Inițial, SUA au cerut extrădarea lui Walker-McDaid pentru a se confrunta cu acuzații de „swatting”, dar cazul a fost blocat și un recurs ulterior a fost, de asemenea, respins.
gepeto • 20.04.2024, 19:36
Pe langa provocari idioate, ce nu e in regula cu americanii care nu deschid politiei? Care nu asculta indicatiile lor? E o diferenta mare intre ce pot face pilitistii si curajul nebunesc al cetatenilor care se opun politiei