Discursurile unor politicieni de extremă dreapta din Ungaria și din România au menționat, săptămâna trecută, numele Transcarpatiei, o regiune în care trăiesc minorități maghiare și române.
Sâmbătă, 27 ianuarie, liderul formațiunii „Patria noastră” din Ungaria, Laszlo Toroczkai, a spus că va revendica o regiune din vestul Ucrainei, unde trăiesc aproximativ 150.000 de etnici maghiari, dacă Ucraina își va pierde statalitatea în urma războiului declanșat de Rusia.
Cu trei zile înainte, pe 24 ianuarie, liderul AUR, Claudiu Târziu spunea, la Iași, că „Bucovina de Nord nu poate fi uitată, sudul Basarabiei nu poate fi uitat, ținutul Herța, Transcarpatia, tot ce a fost și este al națiunii române trebuie să se întoarcă în granițele statului. Acesta e idealul pe care nu avem voie să-l uităm. Moldova e ciuntită”, citat de Ziarul de Iași.
Cum este împărțită populația în Transcarpatia
Cei doi s-au referit la Transcarpatia, o regiune în care locuiau, conform unor estimări ale autorităților ucrainene din 2022, peste 1,2 milioane de oameni. Reședința regiunii este la Ujgorod.
Ucraina a realizat estimări cu privire la populație, după ce recensământul programat pentru 2020 a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus. Precedentul, din 2001, arată că în Transcarpatia, 81% din populație s-a declarat ucraineană, în timp ce 12% au menționat că sunt maghiari, iar 2,6% – români.
Conform aceluiași recensământ de acum peste două decenii, diferențele față de anul 1989, când au fost extrase precedentele date, pe vremea Uniunii Sovietice, erau insignifiante.
De exemplu, în 1989, etnicii maghiari formau 12,5% din populație, românii – 2,4%, iar ucrainenii – aproape 79%. Diferența provenea de la populația declarată rusă, 4% în 1989 și sub 3% în 2001.
Unde sunt români și maghiari în Transcarpatia
Românii, în număr de aproximativ 30.000 – peste 32.000, în 2001 – sunt concentrați în jurul localităților Slatina (Solotvino, în ucraineană), Biserica Albă și Apșa de Jos.
Toate sunt aflate pe malul drept al Tisei, în dreptul orașului Sighetu Marmației din Maramureș.
În 2020, Ucraina a redus numărul raioanelor (unități administrativ-teritoriale mai mici decât oblasturile/regiunile), iar raioanele Berehove și Vinohradiv, unde existau comunități importante de maghiari, s-au unit.
În raionul Berehove, înainte de 2020, erau 76% maghiari la o populație de 50.000 de oameni. În Vinohradiv, maghiarii erau minoritari (26%). Fără să se realizeze un nou recensământ, nu este clar ce procent de maghiari au mai rămas în Berehove.
În ultimul mileniu, zona Transcarpatiei s-a aflat, pe rând, în zona de influență a triburilor slave, apoi în Regatul Ungariei, în Imperiul Habsburgic, Austro-Ungaria, Ungaria, Cehoslovacia, Carpato-Ucraina, Uniunea Sovietică și, din 1991, în Ucraina.
Ucrainenii, întâlnire cu ministrul de externe din Ungaria
Chiar luni, 29 ianuarie 2024, mai mulți oficiali ucraineni, printre care ministrul de externe Dmitro Kuleba și șeful de cabinet al președintelui Zelenski, Andrii Ermak, s-au văzut la Ujgorod, chiar în Transcarpatia, cu ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto.
Conform Ukrainska Pravda, scopul discuțiilor este „normalizarea relațiilor maghiaro-ucrainene”.
Aceeași sursă arată că scopul discuțiilor ar putea să fie și pregătirea unei întâlniri între Viktor Orban și Volodimir Zelenski.
Foto: 123rf
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
vudejea • 30.01.2024, 20:04
S-ar parea ca Ucraina nu si-a meritat independenta si oamenii inglobati de catre fostul URSS prin ucraineanul Hrusciov. Atat la % ucraineni? Cifrele oficiale ucrainene sunt de tot rasul! Odessa ca exemplu, 1mil locuitori, 300mii rusi(oficial).Partidele rusesti spun ca-s 650mii rusi dintr-un milion...Pe cine credeti avand in vedere ca primarul Odessei e rus, ales cu 65%? Asa e matematica la ei :) Sa mai strige si acum in Kiev cu zecile de mii la mitinguri "moarte rusilor, moarte copiiilor rusi"