Nu este prima dată când o lege e abrogată sau amânată înainte de a intra în vigoare, însă chiar peste noapte nu s-a mai întâmplat de mult. În 13 noiembrie a fost promulgată legea prin care TVA redus la 5% pentru construcții era mărit de la 450.000 de lei (aproape 93 de mii de euro) la 140.000 de euro.

Data intrării în vigoare trebuia să fie 1 ianuarie 2021. Cu o zi înainte, pe 31 decembrie 2020, Guvernul a amânat creșterea plafonului pentru încă un an, până la 1 ianuarie 2022.

Pentru cei care au apucat să semneze contracte, apare întrebarea ce să facă: Să mai găsească de undeva cei 15.000 – 20.000 de euro? Să renunțe și la contract și la avans și la tot? Să se târguiască cu constructorul? Să dea statul în judecată?

Probleme multe, soluții puține

Soluția aparent simplă ar fi să mai tragă de timp încă un an până la livrarea efectivă, adică momentul luat în calcul de fisc pentru stabilirea valorii TVA. Desigur, nu există nici o garanție că peste un an statul nu va dispune o nouă amânare.

O altă variantă, care s-a mai folosit și până acum, este ca noul proprietar să mai renunțe la câte ceva, chiar și provizoriu: fie o anexă, fie amenajarea mansardei etc.; atenție însă că potrivit legii casa trebuie predată totuși în stare locuibilă.

Este destul de puțin probabil ca astfel de concesii să ducă prețul de la 140.000 de euro înapoi până la plafonul în vigoare, de 93.000 de euro.

În ultimă instanță, cumpărătorul poate încerca să negocieze cu constructorul (care de la caz la caz este posibil să aibă o oarecare marjă de libertate în funcție de cum își decontează mai departe TVA-ul) sau, dacă asta este complet imposibil și pierde banii, să încerce apoi să dea statul în judecată pentru a îi recupera.

Cum se schimbă calculele

Amânarea lasă fără o bună parte din obiect și programul „Noua Casă”, unde plafonul de garantare tocmai fusese majorat tot la 140.000 de euro (dar în acest caz cu tot cu TVA), credit disponibil cu un avans de 15%.

Dacă ar fi intrat în vigoare noua lege, în limita creditului putea fi cumpărată o casă de 133,3 mii de euro + TVA. Ca urmare a amânării, același credit permite deocamdată cumpărarea unei case de doar 117,7 euro + TVA.

În cazul unui credit luat prin „Noua Casă”, la această valoare avansul este de 15%, adică 21 de mii de euro. Pentru restul, la un credit pe 30 de ani asta înseamnă o rată lunară de vreo 2700 de lei, la creditul pe 20 de ani cam 3500 de lei iar pe 15 ani cam 4200 de lei.

De ce e important termenul cât mai scurt puteți citi în articolul Tot ce trebuie să știi despre dobânda la creditul ipotecar. Cât de scump e de fapt acest împrumut.

Ce faci dacă statul ți-a promis TVA redus la noua casă, dar apoi s-a răzgândit. Și de ce au românii casele atât de mici
Santierul pentru constructia unui bloc cu locuinte sociale, pe bulevardul Prelungirea Ghencea, în București, luni, 3 februarie 2020 | Sursa foto: Hepta

Ce alte opțiuni mai sunt

Pragul de 450.000 de lei pentru care se aplică TVA de 5% este încă în vigoare, iar asta înseamnă o valoare totală a locuinței de aproximativ 97,5 mii de euro.

Avansul de 15% este valabil și aici, iar ratele înseamnă proporțional cam 70% din cele de mai sus: 1.900, 2.500 sau 3.000 de lei pe 30, 20 respectiv 15 ani.

Opțiunea și mai la îndemână o reprezintă încadrarea în plafonul „Noua Casă” de 70.000 de euro, pentru care avansul solicitat este în continuare de doar 5%, respectiv 3.500 de euro.

Ratele pe 30, 20 și 15 ani sunt aproximativ 1.300, 1.700 respectiv 2.100 de lei. Și în acest caz se aplică, desigur, TVA de 5% în cazul construcțiilor noi.

Cine pierde și cine nu câștigă

Statul probabil că și-a făcut prost calculele atunci când a argumentat că amânarea măririi plafonului de TVA aduce bani la buget.

În mod normal, din punct de vedere strict contabil, numărul celor care ar fi cumpărat locuințe noi oricum îl depășea pe cel care au făcut-o doar stimulați de noua măsură. 

Însă odată apărut în peisaj acest „cadou” este posibil ca aproape toată lumea să amâne cumpărarea iar statul să încaseze mai puțin din cei 19% decât ar fi luat din cei 5%, asta fără să mai punem la socoteală veniturile indirecte din activitatea economică nerealizată – inclusiv impozite pe salarii.

Politicile de locuire – din rău în mai rău

Un alt argument, pus în dezbatere încă de la dezbaterea legii în toamnă, a fost că plafonul mai ridicat își depășește scopul, respectiv construirea de locuințe în scop social. Argument care poate avea sens, atât doar că în rest politicile sociale de locuire aproape că nu există.

În clasamentele europene privind locuirea, România reușește să bifeze, în mod aproape curios, două situații extreme.

Pe de o parte, avem cea mai mare pondere a proprietarilor: 96,4%, față de o medie europeană de 70% și un minimum de 51,4% în Germania.

Pe de altă parte, când este vorba de suprafața locuită, 46,3% dintre români stau în case supraaglomerate, comparativ cu o medie europeană de 17,1% și un minimum de 2,5% în Cipru.

Media pe cap de român este de o cameră respectiv 15 metri pătrați, în UE este de 1,6 camere însumând 40 de metri pătrați, în timp ce în țările cu calitate a vieții foarte bună depășește două camere respectiv 50-60 de metri pătrați.

Politicile de locuire recente ale statului pot fi segmentate în trei decade și au mers din rău în mai rău.

În a doua jumătate a anilor ’90, a fost înființată Agenția Națională pentru Locuințe cu un concept generos: construim case confortabile pentru clasa mijlocie și astfel mărim spațiul locativ total pentru toată lumea.

În realitate, banii puțini și incompetența au făcut ca locuințele să fie puține, adesea distribuite clientelar, iar unele să n-aibă nici măcar în ziua de azi parte de utilități.

Ce faci dacă statul ți-a promis TVA redus la noua casă, dar apoi s-a răzgândit. Și de ce au românii casele atât de mici
Blocurile „comuniste”, replicate și în capitalism | Sursa foto: Hepta

Anii 2000 au marcat revenirea la conceptul blocurilor „comuniste”, adesea fiind folosite aceleași proiecte de compartimentare, cu succes ceva mai mare, dar fără ca infrastructura urbană să facă față pe de-a întregul noilor extinderi.

În ultimul deceniu, statul și-a mai asumat doar garantarea finanțării, prin programul „Prima Casă”, lăsând contractarea și construcția efectivă la îndemâna pieței.

Însă plafonul mic de garantare a făcut ca noii cumpărători să se îndrepte fie către locuințe vechi fie către unele noi de suprafață foarte mică, adesea la standardele anilor ’60, trăgând în jos până și media de 15 metri pătrați care ne plasează la coada Europei.

***

„Școala de bani” este o secțiune publicistică având ca temă educația financiară, finanțată de BCR, dar cu un conținut editorial independent. Aici veți putea citi informații proaspete, analize și sfaturi despre cum să vă gestionați bugetul, soluții de economisire și despre cum să luați cele mai bune decizii în ceea ce privesc veniturile și cheltuielile personale. Interacțiunea oamenilor cu banii e un lucru care se schimbă în permanență, iar informațiile despre cele mai bune practici mondiale, despre riscuri și tendințe ne pot influența viața în bine. BCR nu are niciun control asupra acestor articole, nu le vede înainte de publicare, ele sunt scrise independent de redacția Libertatea.

Citeşte şi:

Cere-i șefului cei 400 de lei netaxați de stat pentru munca de acasă!

Se scumpește curentul? Da! Mult pentru cei care nu fac nimic, puțin sau deloc pentru cei care își schimbă contractul

Nu mai risipi prin pereți banii pe care îi arzi pentru încălzire! Scurt ghid de investiție în confortul termic

EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
BOMBĂ! Valeriu Gheorghiţă, anunţul care aduce o mare schimbare în România! Vestea uriașă din ultimele ore
Playtech.ro
BOMBĂ! Valeriu Gheorghiţă, anunţul care aduce o mare schimbare în România! Vestea uriașă din ultimele ore
Cristi a murit într-un teribil accident în Botoșani, la doar două zile de la nuntă. Tânărul fusese mire în weekend
Observatornews.ro
Cristi a murit într-un teribil accident în Botoșani, la doar două zile de la nuntă. Tânărul fusese mire în weekend
Horoscop 25 octombrie 2021. Scorpionii au parte de susținere și de încurajări, dar realitatea este diferită de ceea ce aud
HOROSCOP
Horoscop 25 octombrie 2021. Scorpionii au parte de susținere și de încurajări, dar realitatea este diferită de ceea ce aud
Testare Covid-19 la fiecare scară de bloc. Propunere de ULTIMĂ ORĂ
Știrileprotv.ro
Testare Covid-19 la fiecare scară de bloc. Propunere de ULTIMĂ ORĂ
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele