Sfaturile specialistilor
Exista pe piata produse care nu corespund standardelor de calitate. Iata care sunt sfaturile inspectorilor Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor:
– Laptele normal are culoarea alb-galbui. Gustul laptelui e dulceag, caracteristic. Mirosul este caracteristic, putin pronuntat si placut.
– Culoarea albastruie se intalneste la laptele falsificat prin adaos de apa sau la cel foarte sarac in grasime.
– Laptele nu trebuie sa aiba aspect vascos, gust amar sau sedimente.
– Termenul de valabilitate este cel stabilit de producator si trebuie inscris pe ambalajul individual. Verificati daca produsul se incadreaza in termenul de valabilitate.
– Laptele imprumuta mirosul alimentelor din frigider.
-Atunci cand laptele are un puternic gust de fiert, acesta e semnul ca a fost supus unei incalziri intense in timpul sterilizarii.
Ambalajele cu mentiunea “UHT” indica cele mai sigure produse
Produsul de top in domeniul laptelui de consum e laptele sterilizat. Acesta e supus tot unui tratament termic, la fel ca cel pasteurizat, dar procedeul duce la distrugerea tutu-ror enzimelor si microorganismelor. In functie de procedeul utilizat se dis-ting mai multe categorii de produse:
– Lapte sterilizat. Laptele este tinut timp de 20 de minute intr-un reci-pient special, la o temperatura de 100-120TC. Termenul de garantie e de aproximativ cinci luni.
– Lapte sterilizat UHT. Tratamentul termic se face prin injectie de vapori de apa, la 135-150TC. Termenul de garantie e de aproximativ 90 de zile.
– Lapte aromatizat. Acesta este lapte sterilizat caruia i s-au adaugat arome de cacao, vanilie sau capsune.
Foarte important e ambalajul. Pentru o mai buna conservare, cutia trebuie sa fie dublata pe interior cu o folie de polietilena. Laptele are termen de garantie ridicat numai a-tunci cand ambalajul nu este desfacut.
Deschiderea cutiei face ca laptele sa fie bun de consum doar doua zile.
Produsul pasteurizat nu necesita fierbere
Laptele pasteurizat e tratat termic inainte de a fi ambalat. Procedeele folosite ii permit marirea duratei de conservare si are avantajul ca nu mai trebuie fiert inainte de consum.
Avantajul pasteurizarii este ca sunt anulate toate riscurile de transmitere a tuberculozei (bacilul Koch). Practic, pateurizarea se face la o temperatura mult mai ridicata fata de cea necesara distrugerii bacilului Koch. Laptele e tinut la o temperatura de 75 – 85TC, timp de 15-30 secunde.
Este bine sa stiti ca laptele pe a carui eticheta apare mentiunea “pasteurizat” are termen de garantie de cateva zile, in functie de producator.
4 minute de clocot pentru siguranta
In pietele agroalimentare se gaseste lapte proaspat, comercializat de tarani la sticle de doi litri. Pentru a fi “sigur”, laptele trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii:
n animalele sa fie controlate astfel incat sa nu existe riscul transmiterii de bruceloza sau tuberculoza
n sa fie muls, stocat si comercializat in conditii de maxima igiena
Toate aceste conditii sunt greu de controlat, asa ca e mai bine sa evitati cumpararea laptelui daca furnizorul nu e de incredere. Ca regula generala, fierbeti laptele si mentineti-l pe foc timp de 4 minute dupa primul clocot.