In ultimii ani vanzarile de apa imbuteliata si de filtre de apa au crescut spectaculos, fapt ce reflecta ingrijorarea romanilor in ceea ce priveste calitatea apei de la robinet. Aceste ingrijorari sunt in buna masura nejustificate, desi unele probleme potentiale raman. Pentru a garanta ca apa de la robinet este sigura pentru consum, guvernul a impus standarde de calitate. Regiile apelor adauga clor in apa pentru a o dezinfecta si a impiedica inmultirea bacteriilor.
Specialistii cartii Reader’s Digest ne arata in cartea Mancarea si Sanatatea care sunt elementele daunatoare sanatatii din apa potabila.
Desi apa este testata in mod regulat, anumiti poluanti se pot strecura totusi, chiar daca in cantitati foarte mici.
Aluminiul
Sulfatul de aluminiu se introduce adesea in apa in timpul tratamentului de inlaturare a corpurilor in suspensie. Cea mai mare parte a lui este inlaturata prin filtrare, dar o cantitate mica de aluminiu trece totusi in apa de baut.
Tevile de plumb
Tevile pentru apa din plumb sunt prezenta comuna in casele mai vechi.
Pentru a minimaliza riscul de a absorbi plumb este bine sa tineti robinetul deschis in fiecare dimineata timp de cateva minute, pentru ca toata apa care a stat in tevi peste noapte sa se scurga.
Nu folositi apa decat direct de la robinetul principal – de regula cel de apa rece de la bucatarie – pentru baut si gatit.
Nitrati
Incepand din anii ’70 au existat numeroase controverse in legatura cu nitratii din apa de la robinet.
Nitratii, folositi pe scara larga ca fertilizatori, se infiltreaza din culturi in rauri si in panza freatica. Atunci cand intra in stomac, nitratii pot intra in reactie cu aminele din hrana pentru a forma nitrozamine – substante carcinogene care pot avea un rol in unele tipuri de cancer gastric.
Apa moale contra apei dure
Duritatea apei depinde, in parte, de nivelul anumitor minerale, cum ar fi calciul si magneziul. Daca locuiti in-
tr-o regiune cu apa dura si decideti sa instalati un dedurizator, ar fi bine sa pastrati un robinet cu apa dura pentru gatit si baut. Acest lucru nu numai ca va face sa beneficiati de calciul din apa, dar veti evita sa ingerati sodiu, deoarece in urma procesului de dedurizare rezulta un nivel destul de ridicat al acestuia.
Cum se scot sedimentele si mirosul de clor
Daca apa de la robinet are un miros inconfundabil de clor, umpleti o cana cu apa si lasati-o in frigider circa o ora; in majoritatea cazurilor, mirosul de clor va disparea.
Daca apa de la robinet are un aspect tulbure sau are mici particule in suspensie in ea, motivul ar putea fi ca se efectueaza lucrari la anumite tevi principale din vecinatate.
Puteti sa fierbeti apa timp de cateva minute si sa o lasati sa stea, astfel ca eventualele sedimente sa se duca la fund.
Decantati-o apoi atent, lasand sedimentele la fund.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!