Când alegi perdelele şi draperiile, trebuie să şii cont de textura canapelei şi a fotoliului. Dacă modelul materialului folosit la tapiţarea canapelei e unul încărcat, dungat sau înflorat, este recomandat să alegi o perdea cu design simplu.
Draperiile sunt realizate din diferite materiale: tafta, velur, mătase, catifea. De regulă, acestea se pun de o parte şi de alta a perdelei. Există şi draperii de cornişă, care acoperă doar partea de sus a perdelei. Iată ce trebuie să ştii atunci când îţi alegi perdelele şi draperiile:
– culorile perdelei şi ale draperiei trebuie să fie în concordanţă cu cele ale camerei;
– un aspect plăcut se obţine prin asocierea unei perdele de culoare deschisă cu o draperie într-o nuanţă închisă. De exemplu, în living, dar şi în dormitor, poţi folosi o perdea de culoarea untului, asortată cu o draperie maro;
– pentru un dormitor unde există mobilă modernă, foloseşte o perdea fină, împreună cu o draperie din mătase;
Dacă vrei intimitate, alege draperiile
– dacă în dormitor ai mobilier vechi, e recomandată o perdea de culoare închisă, din material vaporos şi cu un model comun, în nici un caz pretenţios;
– pentru sufragerii, cele mai potrivite sunt perdelele din fire textile (fire subţiri aplicate pe o bandă de material);
– în camera copiilor pune perdele în culori vesele;
– dacă ai alte blocuri în apropiere şi nu vrei ca intimitatea să-ţi fie deranjată, ia pentru toate camerele, pe lângă perdele, şi draperii.
– pentru bucătărie e bine să cumperi o perdea simplă, scurtă, cât lungimea geamului. Conform specialiştilor, la modă este culoarea crem.
Jaluzelele verticale, potrivite în camerele mici şi la balcon
Dacă optezi pentru jaluzele, e bine să ştii că acestea pot fi folosite şi la geamurile de la balcon. Foarte potrivite sunt, susoein designerii, cele de culoare închisă. De asemenea, jaluzelele verticale pot fi utilizate şi în camerele mici. În magazine se găsesc de cumpărat şi jaluzele din lemn, din bambus ori din plastic, iar ultimul răcnet sunt cele plisate.