Aleksandra Skochilenko (artistă și cântăreață), Viktoria Petrova (anteprenoare), Maria Ponomarenko (jurnalistă) și Olga Smirnova (activistă) au fost arestate preventiv în așteptarea unui proces în baza unui articol care a apărut în codul penal pe 4 martie, la scurt timp după declanșarea războiului, cu rolul de a incrimina „discreditarea forțelor armate ale Federației Ruse”. Ele riscă până la 10 ani de închisoare, dacă sunt găsite vinovate.

O cifră exactă a rușilor care au fost inculpați în baza acestui articol nu este cunoscută. Grupul Agora, care oferă sprijin legal celor acuzați, a comunicat 32 de cazuri doar în luna aprilie. Șeful Comisiei de Investigații, Aleksandr Bastrykin a declarat, pe 3 mai, că sunt 35 de cazuri, în timp ce OVD-Info, care monitorizează represiunea asupra disidenților ruși, a numărat 44 de cazuri.

Pentru ca persoanele inculpate să fie trimise după gratii în așteptarea procesului, procurorii se folosesc de un articol din noua lege care prevede pedepse mai ridicate pentru „motivații politice” în comiterea infracțiunii.

„Anchetatorii demonstrează că au existat aceste motive prin postări vechi de pe rețele sociale care conțin reproșuri la adresa autorităților”, a declarat Stanislav Seleznyov, avocat specializat pe drepturile omului din St. Petersburg. „Astfel, automat, cer judecătorilor să țină inculpații în arest în așteptarea procesului. Anchetatorii, în privat, spun că sunt ordine din eșaloanele înalte pentru a ține în arest pe toată lumea”.

Arestată pentru distribuirea unui clip cu Zelenski

Cele patru femei din St. Petersburg care riscă pușcăria în baza noii legi a lui Putin privind „discreditarea armatei ruse”
Viktoria Petrova Foto: VKontakte

Viktoria Petrova, în vârstă de 27 de ani, a fost arestată pe 6 mai când polițiștii s-au prezentat la domiciliul ei și i-au ridicat laptopul și telefoanele. Ea fost dusă pentru audieri și interogată în calitate de „martor”, fără ca un avocat să fie prezent.

„Viktoria este destul de activă pe rețelele sociale, dar nu este activistă, deși a participat la proteste”, spune avocata ei, Anastasia Pilipenko. „Ea a participat la manifestații împotriva războiului în februarie și martie și a fost arestată de două ori”, continuă reprezentantul legal al tinerei.

Acum, Viktoria este anchetată pentru o postare din 23 martie, care între timp a fost ștearsă, dar a atras atenția procurorilor. Avocatul Pilipenko, care a văzut postarea într-o captură de ecran neclară, spune că Petrova critica războiul și pe Vladimir Putin și se plângea de pierderile de vieți din ambele tabere. De asemenea, acuzația include faptul că în postare erau incluse două clipuri video, unul cu Volodimir Zelenski și unul cu consilierul prezidențial Oleksiy Arestovici.

La proces, procurorul a fost inițial de acord ca Petrova să rămână în arest la domiciliu, dar la insistențele judecătorului și-a schimbat poziția și a cerut arest preventiv.

Anchetată în secret „pentru a proteja secrete de stat”

Cele patru femei din St. Petersburg care riscă pușcăria în baza noii legi a lui Putin privind „discreditarea armatei ruse”
Olga Smirnova

Pe 5 mai, într-un altă intervenție, poliția a efectuat percheziții la domiciliile a cinci activiste din mișcarea „Rezistența Pașnică”. Toate cinci au fost reținute și interogate de procurori, dar doar Olga Smirnova a rămas în arest.

Acuzațiile împotriva activistei provin de la existența unui grup de VKontakte, echivalentul rusesc al Facebook-ului, al „Rezistenței Pașnice” pe care se discuta despre situația politică din Rusia, iar, după 24 februarie, despre războiul din Ucraina. Între timp, grupul a fost blocat. Datorită subiectelor de pe acest grup, Smirnova este acuzată de „discreditarea armatei ruse din motive politice”.

„Este o persoană de integritate, onoare, respect, umanitate și principii incredibile. Este greu cu astfel de persoane, sunt incomode. Nu pot să facă compromisuri, nu pot să fie reduse la tăcere”, spune avocatul Pilipenko.

În apărarea femeii a scris și consilierul municipal Boris Vishnevsky, care a subliniat că toată viața Smirnova a fost implicată doar în proteste pașnice. „Nu este niciun motiv să ții o astfel de persoană în arest preventiv”, a concluzionat el.

Arestată pentru stickere împotriva războiului

Cele patru femei din St. Petersburg care riscă pușcăria în baza noii legi a lui Putin privind „discreditarea armatei ruse”
Aleksandra Skochilenko Foto: Instagram

Aleksandra Skochilenko, cântăreață în vârstă de 32 de ani, a fost printre primii ruși are au fost inculpați în baza noii legi. Ea a fost reținută pe 11 aprilie, când s-a dus la un prieten să-l ajute după ce a aflat din mediul online că poliția îi percheziționează casa. Ulterior, s-a dovedit că postarea era scrisă de Comitetul de Investigare cu scopul de a o găsi pe Skochilenko.

Ea este anchetată pentru că a înlocuit stickerele dintr-un magazin cu alte stickere în care erau afișate mesaje prin care denunța războiul din Ucraina. Artista nu neagă fapta, dar subliniază că mesajele ei sunt adevărate.

Ea a fost plasată în arest preventiv pentru două săptămâni, deși a prezentat dovezi că încarcerarea îi pune sănătatea în pericol, întrucât este diagnosticată cu comportament bipolar și intoleranță la gluten – motiv pentru care nu poate mânca mare parte din ce primește după gratii.

Jurnalista arestată pentru relatările ei

Cele patru femei din St. Petersburg care riscă pușcăria în baza noii legi a lui Putin privind „discreditarea armatei ruse”
Maria Ponomarenko

Maria Ponomarenko este o jurnalistă din Barnaul, capitala regiunii Altai din sudul Siberiei. Ea se afla în interes de muncă în St. Petersburg când a fost arestată în fața hotelului, pe 24 aprilie. Publicațiile independente din Barnaul au relatat că Comitetul de Investigații a trimis o întreagă echipă pentru arestarea jurnalistei.

Ea este acuzată de „discreditarea armatei ruse din motive politice” pentru o postare despre bombardarea teatrului din Mariupol în care se adăposteau civili. Aproximativ 300 de persoane au fost ucise după acest atac al armatei ruse, potrivit unui bilanț prezentat de Ucraina.

Ponomarenko era cunoscută pentru că a fost reținută în ultimii ani pentru participarea la mai multe proteste, pentru că ducea colete persoanelor arestate și pentru că și-a donat din banii obținuți din jurnalism pentru a asigura avocați celor acuzați. Cunoscuții săi spun că a fost puternic afectată emoțional de război.

Pentru Europa Liberă, Ponomarenko a spus că ea consideră că a fost arestată drept răzbunare pentru că în activitatea jurnalistică a relatat despre corupția și încălcarea drepturilor omului din Barnaul.

Urmărește-ne pe Google News