Tot ce trebuie sa facem e sa punem pe piele, o data pe zi, 250 ml de bere si sa asteptam sa se evapore sub razele soarelui.
Fara a se putea da o explicatie stiintifica, berea le ajuta mai ales pe femei sa se bronzeze mai bine
Cine nu viseaza sa mearga la mare si sa se intoarca acasa cu o piele de culoarea cafelei cu lapte, de-a dreptul apetisanta? Pe marginea acestei dorinte functioneaza o adevarata industrie. Crema de protectie „inainte de plaja”, crema hidratanta „dupa plaja”, tot felul de lotiuni, care mai de care mai scumpe, aproape ca ne sunt bagate pe gat de zeci de agenti comerciali ce ne sar in cale de la hotel si pana intram in mare. Fara indoiala, cosmeticalele isi au rolul lor. Specialistii romani in studierea si exploatarea berii vin sa completeze aceasta gama de oferte cu una mult mai simpla, ce nu trebuie ignorata. Dupa ani de studii, cercetatorii Laboratorului de Procese Tehnologice Fermentative – Bere, din cadrul Institutului de Chimie Alimentara Bucuresti, au ajuns la concluzia ca berea este folositoare la mult mai multe lucruri decat la simpla racorire a gatlejurilor. Descoperirea cu care cercetatorii romani „ies in fata” in plin sezon estival intereseaza orice amator de Litoral. Cei care tin mortis sa se bronzeze intr-o perioada cat mai scurta trebuie doar sa se aseze la coada la dozatoarele de bere de langa plaja si sa-si ude, zilnic, pielea cu 250 ml de bere si apoi sa stea la soare.
Ing. Ion Stroia, seful laboratorului mentionat, supranumit „Doctorul bere”, ne-a declarat ca pe aceasta tema a facut studii aprofundate si de lunga durata. A incercat pe voluntari imbaierea cu bere doar pe anumite zone ale corpului, dupa care ambele portiuni au fost expuse la soare. Rezultatul a fost vizibil, obtinandu-se diferite nuante de bronz al pielii. Cel mai bine pare sa prinda metoda la femei, insa fara nici o explicatie rationala. O jumatate de litru de bere, ne recomanda specialistul, trebuie bauta, pentru a preveni deshidratarea. Insa nu mai multe, alcoolul in exces coroborat cu caldura torida putand favoriza aparitia unor accidente mortale.
Berarul crede ca „bronzarea este o problema estetica. Obtinerea culorii de piele dorite este favorizata in primul rand de apa din bere si de continutul in saruri minerale, acizi organici, ale alcoolilor superiori si a alcoolului etilic in doza mica, care in prezenta razelor solare stimuleaza fortat pielea”.
„Este vorba de aparitia unor leucoderivati, adica produsi colorati de condensare, formati pe baza de zaharuri, care in prezenta enzimelor de oxidoreducere din piele, din organismul viu, capata o nuanta specifica, inchizandu-se la culoare. Studii pe aceasta tema s-au desfasurat in mai multe parti din lume, insa nu s-a ajuns la ceva concret. Noi am stabilit ca 250 ml de bere data pe corp pe zi si o jumatate de litru de bere data pe gat, ne poate face sa semanam cu niste oameni de culoare. Tot ce trebuie inainte de a ne expune la soare este sa cerem sfatul unui medic, din cauza ca pentru unele persoane poate fi periculos. Unii au pielea mai sensibila si se ard usor sau au avut anumite afectiuni care interzic statul la plaja, dar nu stiau acest lucru”. Pentru cei cu tuberculoza, hipertensiune arteriala, nefrita, hipertiroidie expunerea la plaja este contrindicata si poate inrautati starea de sanatate.
In principiu, este bine sa stam la soare dimineata devreme si seara dupa ora sase. Din pacate, berea nu se constituie ca un factor de protectie suficient pentru a inlocui cremele in totalitate. Totusi, utilizarea acestora se va reduce simtitor. Ca dovada, dupa ce turnam bere pe un geam, devine mat. Acelasi efect il are si pe piele.
De aproape 40 de ani de cand studiaza binefacerile berii, Ion Stroia a mai facut si alte descoperiri legate de proprietatile bauturii. Chiar daca pare greu de imaginat, cei care beau regulat, dar ponderat, din aceasta licoare, nu au nasul infundat, sistemul lor imunitar fiind plin de complexul de vitamine B, zaharuri, aminoacizi liberi, proteine si microelemente, continute de bere. Pana si anumite alergii dispar daca le „tratam” cu bere.
Stroia sustine ca daca ne aflam la mare si bem cate cinci beri pe zi, dar nu avem senzatia de foame, nu trebuie sa fim surprinsi. O halba contine 450 kkal, necesarul de energie zilnica fiind in asemenea cantitati, aproape asigurat.
De indata ce s-au bronzat, iar scopul a fost atins, oamenii devin mai veseli, iar concediul poate fi considerat o reusita. Singura problema pentru cei care nu se limiteaza la cantitatile indicate este ca in loc sa piarda in greutate din cauza inotului si a sporturilor pe nisip, se ingrasa. Bioxidul de carbon in exces provoaca dilatarea stomacului si, totodata, o pofta de mancare crescuta. In acelasi timp, ficatul este intoxicat cu alcool si vitaminele B, nemaiputand arde grasimile. Acestea se depun in organism si e firesc sa aparem pe plaja cu o burta mare”, ne-a mai spus Stroia.
Dr. ing. Ion Stroia, o adevarata somitate in domeniul berii, spune ca pe caldura nu trebuie sa uitam sa ne udam si gatul cu savuroasa licoare