Modelul a fost creat folosind scanări ale craniului lui Tutankhamon, realizate de Andrew Nelson de la Universitatea de Vest din Canada. Rezultatul final a fost numit cea mai realistă reconstrucție a aspectului faraonului creată vreodată.
„Am lucrat de la modelul 3D al craniului, apoi am adăugat straturile de mușchi și am construit efectiv fața. Anatomia craniului său a ghidat reconstrucția facială, așa că cred că este o apariție mult mai realistă decât oricare dintre cele pe care le-am văzut în trecut”, a spus Nelson.
Astfel, fața lui Tutankhamon poate fi văzută pentru prima dată în peste 3.300 de ani. Cel care a reușit această realizare este artistul Christian Corbet, cel care în 2013 l-a sculptat pe prințul Philip.
Echipa care a lucrat la acest proiect a folosit, de asemenea, markeri de țesut – care indică adâncimea cărnii în diferite locuri – care au avut în vedere caracteristicile actualilor egipteni.
„Apoi am construit mușchii strat cu strat, până când reconstrucția criminalistică a fost completă. Sculptura criminalistică s-a bazat pe anatomia craniului, iar markerii de țesut și măsurătorile fiecăruia s-au bazat pe subiectul egiptean de sex masculin. Nu există nicio licență de creație aici. Fiecare etapă a fost, de asemenea, fotografiată pentru a dovedi munca mea”, a explicat Christian Corbet.
Bustul medico-legal are ochii închiși, nu are urechi și nici expresie, dar odată ce a fost finalizat, Corbet a putut „să fie mai creativ și să deschidă ochii, direcții de unghi la ochi și, poate, să adauge un pic de înălțare a buzelor”.
Una dintre provocările recreării, care a fost produsă pentru un documentar despre Tutankhamon, a fost faptul că software-ul trebuia să fie învățat cum să facă distincția între craniul propriu-zis și materialul îmbibat cu rășină care a fost folosită de egiptenii antici pentru a păstra forma feței faraonului după mumificare.
„Apoi l-am curățat manual pentru a produce modelul 3D al craniului – care a durat aproximativ 20 de ore de muncă”, a mai spus artistul, care a mai precizat că este sigur că faraonul ar fi aprobat piesa finală.
Tutankhamon (n. 1341 î.Hr. – d. 1323 î.Hr.) a fost un faraon din dinastia a 18-a, conducătorul Egiptului între anii 1332 î.Hr. – 1323 î.Hr, urcând pe tron la 9 ani. El este fiul faraonului Amenhotep IV (Akhenaton) și al reginei Kiya, făcând parte din Noul Regat, dinastia a 18-a, numită și Epoca de aur a faraonilor.
Celebritatea postumă a lui Tutankhamon se datorează mormântului său din Valea Regilor de lângă Teba, descoperit în 1922 de britanicul Howard Carter, singurul mormânt al unui faraon care timp de 3.200 de ani a scăpat neprofanat și nejefuit.
Tutankhamon a murit la vârsta de 18 ani. Se presupune că ar fi fost ucis printr-o lovitură la cap, dar există mai multe teorii. Suspectul principal ar fi fost Ay, succesorul său, al cărui motiv consta în preluarea tronului. O radiografie indică un cheag de sânge în craniul său.
ivryernest • 11.12.2022, 17:42
Populația Egiptului antic nu avea absolut nici un punct comun cu populația sa actuală. Nici cu limba. Nici cu religia. Păcat !