Senatorii erau cat pe ce sa plateasca, din propriile indemnizatii, chiulul de la sedintele lunii noiembrie. Porivit unei statistici, peste 80 de senatori au chiulit, luna trecuta, cel putin o data de la plen. La un salariu de aproximativ 32 milioane lei, o zi de absenta face “doar” 1.400.000 lei, usturator chiar si pentru un parlamentar.
Senatorul PD Paula Ivanescu, secretar in Biroul Permanent, a avut o initiativa care a bulversat, ieri, tot Senatul. Pe baza apelului nominal, din fiecare dimineata, democrata a intocmit o lista cu absentii lunii noiembrie pe care a trimis-o la Directia de Contabilitate a Senatului. Urmarea? Cand parlamentarii au vrut sa-si ridice indemnizatia lunara au avut o reala surpriza: lipseau din “salariu” milioane bune, justificate ca penalitati pentru absenta. In consecinta, tot Senatul era ieri in fierbere. “Munca de parlamentar nu inseamna sa stau in vecinatatea fustei Paulei Ivanescu”, a izbucnit senatorul PRM Liviu Bindea, care a justificat o serie din absentele sale prin activitatea depusa in circumscriptie. Pe lista impricinatilor, condusa de Corneliu Vadim Tudor si Adrian Paunescu (bolnav intreaga luna – n.r.), se afla chiar si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu – e drept, cu o singura absenta. In rest, numai nume sonore: Ion Iliescu, Mircea Geoana, Doru Ioan Taracila, Sabin Cutas etc. Din 137 de senatori, doar 57 au scapat cu indemnizatia curata.
Desi nu a criticat transant initiativa colegei sale democrate, liberalul Paul Pacuraru a tinut sa clarifice lucrurile procedural: “Nici in regulamentul vechi, nici in cel nou, nu exista vreo prevedere ca pe baza unui apel nominal sa operezi absente. Poti sa intarzii sau sa ai o intalnire la birou si sa vii dupa aceea la sedinta”. Pusa la colt, cu o agresivitate fara precedent, Paula Ivanescu sustine ca nu e vina ei, ci si departamentul Contabilitate, de capul lui, a taiat din indemnizatii, in baza vechiului regulament: “A fost strict decizia celor de la Contabilitate. Eu n-am facut decat sa depun listele de prezenta si pentru asta mi-am ridicat toti colegii in cap”.
In consecinta, conducerea Senatului, dupa o sedinta furtunoasa de Birou Permanent, a decis recalcularea tuturor salariilor si repunerea in drepturile salariale a chiulangiilor, justificand ca indemnizatia reflecta un mandat dat de alegatori si nu este un contract colectiv de munca cu timp normal de lucru.