Autoritățile au în plan organizarea unui maraton de vaccinare pentru copii în perioada 31 mai – 1 iunie, pentru imunizarea adolescenților cu vârste între 16 și 19 ani. Maratonul ar putea fi destinat și copiilor din grupa de vârstă 12-15 ani, după Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat folosirea vaccinului Pfizer la caopii.

Aproximativ 800.000 de copii cu vârste între 12 și 15 ani din România sunt eligibili pentru a fi vaccinați împotriva coronavirusului, dacă părinții lor își dau acordul, spunea acum două săptămâni Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

1. Este vaccinul anti-COVID eficient pentru copii și adolescenți?

Studiile arată că da, vaccinul este sigur.

În SUA, compania Pfizer-BioNTech a extins imunizarea după ce testele făcute au arătat că serul are eficacitate de 100 la sută în rândul copiilor cu vârste între 12 și 15 ani. SUA au vaccinat deja peste 600.000 de tineri.

Imunizarea copiilor s-ar face numai cu acordul părinților. Datele unui sondaj realizat în SUA la începutul lunii aprilie arată că 52% dintre părinți ar fi de acord să-i imunizeze pe cei mici, potrivit CNN.

„Eu mi-am vaccinat deja copilul, are aproape 17 ani, și am considerat că imunitatea și modul în care pot să-l protejez de o boală care poate avea o evoluție imprevizibilă sunt importante pentru sănătatea lui”, a spus Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București pentru Școala 9. Este cel mai mare spital de plămâni din România și una dintre cele mai importante unități medicale care au luptat în linia întâi cu pandemia de coronavirus.

Medicul pneumolog consideră că vaccinul anti-COVID ar trebui să fie introdus, la un moment dat, în schema de vaccinuri pentru adolescenți alături de alte seruri administrate pentru a-i proteja de boli pe care le-ar putea dezvolta, precum vaccinul rujeolic sau poliemielitic.

Ca părinte, recomand vaccinarea copiilor pentru că ne gândim nu doar la binele copilului, care într-adevăr este protejat de doza de anticorpi pe care o produce organismul, dar și la protejarea persoanelor care intră în contact cu copilul, familia, bunicii și cadrele didactice care au grijă de copii la școală

Beatrice Mahler, manager „Marius Nasta”

2. Ce efecte secundare pot avea copiii la acest vaccin? Pot fi mai grave decât la adulți?

Efectele secundare pe care le pot avea copiii sunt aceleași precum cele întâlnite la adulți, trecute pe prospectul vaccinului Pfizer.

Sunt efecte secundare de nivel local, spun medicii, precum durere la locul injectării, dureri de cap, stare de oboseală, ușoară febră.

În general, vaccinurile produc simptome ușoare sau moderate la 12-24 de ore de la vaccinare, dar care nu durează mult timp.

„Cu siguranță nu ar fi efecte adverse mai rele, sunt aceleași despre care vorbim de la începutul campaniei de vaccinare. Sunt reacții minore care apar frecvent și se rezolvă repede, vorbim de o simptomatologie care se rezolvă în 24 de ore, maximum două-trei zile”, explică medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din Capitală, pentru Școala 9.

Compania Pfizer nu a raportat nicio reacție adversă gravă în timpul testelor clinice la tineri, iar la adulți, procentul celor cu reacții majore a fost de doar 0,0005, conform unei analize CNN.

Oricum, părinții nu au de ce să-și facă griji. Apariția unor reacții adverse după vaccinarea împotriva COVID-19 este normală și este un semn că organismul lucrează și produce anticorpi.

„Este important să știm că, atunci când oamenii au efecte secundare după vaccinare, ele nu sunt chiar din cauza vaccinului; este mai mult răspunsul imunitar al organismului la vaccin”, a declarat dr. Vivek Cherian, specialist în medicină internă din Baltimore, citat de Business Insider.

3. Este vaccinul sigur pentru copii sau le afectează dezvoltarea normală? Li se injectează copiilor parte din virus?

Nu există până acum nicio dovadă, statistică sau vreun raport care să arate că vaccinul ar putea afecta în vreun fel dezvoltarea normală a copilului.

„Probabilitatea să avem niște reacții adverse pe o perioadă lungă este foarte mică, ba mai mult, nu există dovezi că aceste reacții vor exista. Vă aduceți aminte că discuțiile au fost cam în aceeași măsură în cazul celor mici și pentru alte tipuri de vaccin”, mai spune Marinescu.

Alexis Cochino, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București, consideră că trebuie puse în balanță beneficiile vaccinării cu reacțiile adverse de lungă durată care sunt extrem de rare la adulți și neîntâlnite deloc până acum la copiii vaccinați deja în SUA, Canada sau Israel.

„În general, COVID la copii este asimptomatic sau puțin simptomatic, adică fac forme ușoare. Dar orice boală pe care o cunoaștem poate să aibă și forme severe, la orice vârstă. Și vorbim atunci de intervenții de prevenție. Iar acum avem posibilitatea unei intervenții ieftine și nevătămătoare”, spune Cochino.

Într-un interviu pentru CNN, cercetătoarea Yvonne Maldonado, medic specialist în infecțiile pediatrice și șefa comitetului pentru boli infecțioase al Academiei Americane de Pediatrie, arată că medicii pediatri nu ar fi de acord cu recomandările privind vaccinarea copiilor dacă acest lucru nu ar fi sigur și eficient.

Ea a mai a explicat că vaccinul pe bază de ARN mesager, de altfel o tehnică nouă în lumea medicală, produce reacția imunitară a organismului, iar mesagerul nu pătrunde în nucleu, deci nu poate influența ADN-ul și nu poate afecta dezvoltarea copilului.

„Mesagerul ARN este făcut din acizi nucleici, la fel ca toate celulele noastre, care se dizolvă, pur și simplu și sunt eliminate”, punctează Maldonado.

Totuși, atrag atenția specialiștii, părinții trebuie să anunțe medicul sau asistentul care îi administrează copilului vaccinul dacă acesta are în istoricul medical reacții alergice severe la vreun alt vaccin sau la o soluție injectabilă, pentru ca acesta să-l monitorizeze pe cel mic cel puțin jumătate de oră după administrarea serului. Iar dacă au întrebări punctuale despre vaccin, să nu ezite să apeleze la un medic.

Continuarea, în Școala 9

Citeşte şi:

Interviu cu omul care a preluat funcția activistului sechestrat în Belarus: „Strategic, arestarea lui Protasevici a fost o greșeală a lui Lukașenko”

Cum a plasat PNL o fostă șefă de piețe în fruntea Centrului de Sănătate al STB. Peste 5.000 de euro lunar pentru noua directoare

Sportivul din România pentru care Angela Merkel are o slăbiciune: „Mă întreba ce face fetița aceea talentată”
PARTENERI - GSP.RO
Sportivul din România pentru care Angela Merkel are o slăbiciune: „Mă întreba ce face fetița aceea talentată”
BOMBĂ! Ce a făcut Gigi Becali pentru Monica Anghel! Gestul GENIAL al afaceristului
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce a făcut Gigi Becali pentru Monica Anghel! Gestul GENIAL al afaceristului
O tânără pe jumătate dezbrăcată s-a prăbușit de la balcon și a aterizat pe plafonul unei mașini, în Taipei
Observatornews.ro
O tânără pe jumătate dezbrăcată s-a prăbușit de la balcon și a aterizat pe plafonul unei mașini, în Taipei
Horoscop 27 septembrie 2021. Peștii ar fi bine să acorde o atenție deosebită oricărei investiții, cheltuielilor mari
HOROSCOP
Horoscop 27 septembrie 2021. Peștii ar fi bine să acorde o atenție deosebită oricărei investiții, cheltuielilor mari
VIDEO. Șefa Comisiei Europene a refuzat să dea mâna cu fostul ministru Cristian Ghinea: ”I’m sorry”
Știrileprotv.ro
VIDEO. Șefa Comisiei Europene a refuzat să dea mâna cu fostul ministru Cristian Ghinea: ”I’m sorry”
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
Telekomsport
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
(P) Power is Back! Energizează-te, fii tu însuți, fii cel mai bun!
PUBLICITATE
(P) Power is Back! Energizează-te, fii tu însuți, fii cel mai bun!