Venitul minim garantat pentru fiecare persoana e de 630.000 lei pe luna.
Familiile si persoanele singure au dreptul, conform Legii 416/2001, la un venit minim garantat ca forma de asistenta sociala. Aceasta lege garanteaza fiecarui cetatean al Romaniei, incepand din acest an, un venit minim lunar de pana la 630.000 lei si un ajutor pentru caldura de maximum 500.000 lei pe luna, daca sta la bloc si este racordat la sisteme centralizate sau 250.000 lei pe luna, daca se incalzeste cu gaze, leme sau carbuni ori cu combustibil lichid.
Cei care nu castiga nici un leu, nu au terenuri sau imobile inchiriate si nu sunt rentieri vor primi de la stat, lunar, maximum 630.000 lei de persoana. Cei care totusi lucreaza undeva sau au un venit, nu vor mai beneficia de ajutor pentru incalzire, decat daca se incadreaza in limitele de venituri stabilite de noua lege si normele aferente.
La stabilirea venitului net lunar al familiei si, dupa caz, al persoanei singure se iau in considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizeaza, inclusiv cele care provin din indemnizatia de somaj, creante legale, conventii civile de intretinere aflate in executare, indemnizatii cu caracter permanent, alocatii de stat pentru copii, alocatii suplimentare pentru familiile cu copii, alocatii de intretinere pentru copiii incredintati sau dati in plasament, burse pentru elevi si studenti acordate in conditiile legii, precum si ajutorul care se acorda sotiilor celor care satisfac serviciul militar obligatoriu.
Daca familia are in proprietate terenuri, cladiri, spatii locative sau alte bunuri, mobile ori imobile, la stabilirea venitului net lunar al familiei se iau in considerare arenda, chiriile, precum si veniturile care se pot obtine din valorificarea bunurilor respective, sub conditia pastrarii unei locuinte minime si a bunurilor necesare nevoilor familiale.
Cuantumul ajutorului social se stabileste ca diferenta intre nivelurile stabilite si venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Daca din calcul rezulta un ajutor social mai mic de 50.000 lei, se acorda 50.000 lei.
Ca noutate, aceasta lege permite acordarea unui ajutor social si persoanelor fara domiciliu, pe baza declaratiei pe propria raspundere ca nu au solicitat drepturile de la alte primarii.
Cererea de acordare a ajutorului social, declaratia privind veniturile realizate de membrii familiei, precum si celelalte acte doveditoare se depun si se inregistreaza la primarul localitatii in a carei raza teritoriala locuieste titularul. Plata ajutorului social se face incepand cu luna urmatoare celei in care s-a inregistrat cererea la primarul localitatii.
Titularul ajutorului social are obligatia sa comunice primarului, in scris, orice modificare intervenita cu privire la veniturile si la numarul membrilor familiei, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea.
Persoanele apte de munca, pentru care se acorda ajutorul social, au obligatia sa dovedeasca cu acte, din trei in trei luni, ca indeplinesc conditiile legii.
Ajutor social pentru sotiile militarilor.
Sotiile celor care satisfac serviciul militar obligatoriu, care nu realizeaza venituri sau acestea sunt mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara, beneficiaza, la cerere, de ajutor social lunar, daca se gasesc in una din urmatoarele situatii: sunt gravide, incepand cu luna a patra de sarcina; au copii in intretinere in varsta de pana la 7 ani; sunt incadrate in gradul I sau II de invaliditate. Stabilirea si plata acestui ajutor social se fac de centrele militare judetene sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti. Cuantumul ajutorului social lunar acordat in aceste situatii este de 1.400.000 lei.
Nivelul lunar al venitului minim garantat:
– pentru o persoana – 630.000 lei;
– pentru doua persoane – 1.134.000 lei;
– pentru trei persoane – 1.575.000 lei;
– pentru patru persoane – 1.953.000 lei;
– pentru cinci persoane – 2.331.000 lei;
– cate 157.000 lei pentru fiecare alta persoana peste numarul de cinci membri, care fac parte din familie.