Peste 30.000 de hectare agricole sunt valorificate de membrii ACCPT Vrancea. O parte dintre aceștia protestează, în aceste zile, alături de fermieri din alte județe.
Nicoleta Olteanu, directoarea executivă a asociației, a explicat, într-o scrisoare deschisă care sunt motivele și categoriile de fermieri care protestează în aceste zile.
„Fermieri, membri ACCPT VRANCEA au participat la manifestările spontane declanşate miercuri şi ne-au comunicat că vor lua parte în continuare la aceste proteste dacă autorităţile nu vor înţelege dificultaţile cu care producătorii agricoli se confruntă şi nu vor lua măsuri concrete care să vină în sprijinul sectorului agricol aflat în criză”, a transmis ACCPT.
Reprezentanții asociației susțin că problemele erau binecunoscute de autorități, fiind expuse în „numeroase adrese înaintate și întâlniri” avute cu reprezentanții statului.
„Secetă, întârzierile subvențiilor, neconsiderați bancabili”
ACCPT vorbește de teama determinată de „falimentul care este la poarta fermelor şi a firmelor din agricultură”.
Pe lângă mesajul de susținere și solidaritate, Nicoleta Olteanu explică și cine sunt cele trei categorii de fermieri care protestează: „cei care au reale dificultăți în a-și continua activitatea agricolă”. „Ei protestează în mod pașnic și democratic”, spune ea.
Cine a ieșit să protesteze:
- fermierii afectați de secetă în 2022 și 2023. Nu au avut producții corespunzătoare și prețuri care să acopere cheltuielile de funcționare;
- cei care nu și-au primit subvenții din cauza erorilor sistemului APIA;
- cei care nu și-au putut achita datoriile, băncile nu i-au considerat bancabili din cauza lipsei profitului.
Afectați de secetă
În 2023, Libertatea a documentat problemele fermierilor din județul Vrancea, grav afectați de secetă.
Pe hărțile UE ale nevoii de apă exista, în acel moment, un punct roșu-aprins, cel mai afectat din România: Vrancea. Ziarul a mers pe câmp și a discutat cu mai mulți cultivatori din Vrancea, județul cu mari probleme, simptomatice pentru ceea ce poate afecta o parte însemnată a agriculturii noastre.
A șasea zi de proteste
Protestele transportatorilor și fermierilor continuă luni, 15 ianuarie, pentru a șasea zi consecutivă, după ce negocierile din weekend cu reprezentanții Guvernului au eșuat.
Mai multe autocamioane și tractoare se află în Afumaţi, la intrarea în București, dar protestele continuă și la nivel național, iar premierul Ciolacu le-a cerut miniștrilor „urgentarea elaborării actelor normative care să rezolve problemele semnalate de fermieri și transportatori”.
Reacțiile de susținere din partea organizațiilor de fermieri vin și după ce autoritățile au semnalat abateri de la protestele pașnice indicate de agricultori și transportatori.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
mariussorin75 • 16.01.2024, 20:04
Pai si ce ati vrea sa faca acum guvernul??? sa rupa de la gura bugetarilor? de la speciali??? fiti seriosi...
ssLazio • 16.01.2024, 13:44
Sa nu se mai planga de faliment, ca daca ii scuturi putin dai de o gramada de bani.