Colegiul Medicilor din România face o serie de precizări privind procedurile aplicate în secțiile ATI în cazul pacienților bolnavi de Covid.
„Sedarea în secțiile ATI este bine să fie cea minim necesară, dar este imperativă în unele cazuri pentru a facilita suportarea plămânului artificial/ventilatorului mecanic și pentru ca pacientul să nu își autopericliteze starea de sănătate, în cazul în care este agitat sau are mișcări necontrolate.”, se arată în comunicatul transmis, joi seara, de Colegiul Medicilor.
Aceștia precizează că medicul ATI este cel calificat să identifice și să stabilească balanța între sedarea minim necesară și contenție, în funcție de starea și particularitățile fiecărui caz în parte.
„În unele cazuri, pentru ca pacientul să nu se autoaccidenteze, dar și ca dispozitivele medicale, precum cateterele, să poată fi utilizate corect și eficient, medicii ATI recomandă fixarea mâinilor pacientului cu sisteme special destinate acestui scop.”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, Colegiul Medicilor mai subliniază că medicii trebuie să aplice procedurile necesare în funcție de cazul și situația fiecărui pacient.
„Medicina se face minut cu minut, la patul bolnavului, având ca bază dovezile științifice și educația medicală continuă, iar evoluția stării pacientului, precum și specificul fiecărui caz în parte determină deciziile și conduita terapeutică, bineînțeles în conformitate cu ghidurile și protocoalele aplicabile. Pentru ca rezultatele să fie optime, este nevoie de personal medical în număr suficient și bine pregătit, dotare corespunzătoare și infrastructură în conformitate cu medicina anului 2021.”, mai transmit aceștia.
Precizările vin în contextul în care în ultima perioadă în presă au apărut dezvăluiri cutremurătoare ale unor cadre medicale despre modul în care sunt tratați pacienții cu Covid în secțiile ATI.
Colegiul Medicilor mai spune, referitor la cazul secției de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean din Sibiu, prezentat în presă, că nu se poate pronunța, în condițiile în care autoritățile și reprezentanții unității medicale desfășoară anchete și verificări.
Dosar penal pentru omor, după dezvăluirile de la spitalul din Sibiu
Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a autosesizat în cazul dezvăluirilor făcute de un fost asistent medical din Spitalul Județean, cu privire la nereguli identificate în secția ATI Covid. În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru omor.
Primele rezultate ale verificărilor de la spitalul din Sibiu
Reprezentanții Spitalului Județean din Sibiu au prezentat astăzi concluziile unui prim control efectuat, după ce un asistent medical care a lucrat în această unitate a susținut că pacienții mor cu zile, legați și sedați. După o primă investigație, spitalul a anunțat că nu a găsit nimic în neregulă. În acest timp, o altă asistentă medicală a lansat acuzații similare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro