MENIU CAUTĂ

Concluziile Raportului de țară pentru România vor fi prezentate de reprezentanța Comisiei Europene

Distribuie

Concluziile Raportului de țară pentru România vor fi prezentate de reprezentanța Comisiei Europene,  în cadrul unei conferinţe cu titlul “Semestrul European: Raportul de ţară pentru România 2018“.

În luna martie, Comisia Europeană a publicat rapoartele de țară pentru membrele Uniunii Europene, inclusiv România. Potrivit acestuia, cele mai importante critici aduse țării noastre sunt că oferta de forţă de muncă şi de competenţe nu ţine pasul cu nevoile mereu în schimbare din sectorul economic, gradul de sărăcie e în creştere, iar inegalitatea în materie de venituri se menţine la un nivel înalt în România.

Puncte negative pentru România

”Creşterea economică puternică a României necesită continuarea reformelor structurale şi a consolidării fiscale. Gradul de ocupare a forţei de muncă a continuat să crească în 2017, iar rata şomajului a atins unul din cele mai scăzute nivele din ultimii 20 de ani. Datorită eliminării de taxe şi creşterilor salariale şi de pensii din sectorul public, deficitul este în curs de creştere. Oferta de forţă de muncă şi de competenţe nu ţine pasul cu nevoile mereu în schimbare din sectorul economic, gradul de sărăcie e în creştere, iar inegalitatea în materie de venituri se menţine la un nivel înalt”, se arată într-un sumar al raportului de țară pentru România.

Alte minusuri sunt că volumul ridicat de cheltuieli publice nu se reflectă în starea infrastructurii și performanţele scăzute ale sistemului de învăţământ limitează perspectivele lui de dezvoltare, iar cele din domeniul cercetării şi inovării rămân modeste. Nu au fost înregistrate progrese în ceea ce priveşte salariul minim, vârsta de pensionare şi cadrul fiscal. În schimb, au fost înregistrate unele progrese cu privire la achiziţiile publice, combaterea muncii nedeclarate şi combaterea plăţilor informale în sistemul de sănătate.

Progresele înregistrate

Raportul CE arată că s-au făcut progrese minimie referitoare la respectarea obligaţiilor fiscale şi colectarea impozitelor, educaţie, tratamentul ambulatoriu, administraţia publică şi prioritizarea investiţiilor publice.

Au fost înregistrate și plusuri, chiar dacă sunt limitate. Starea de sănătate a populaţiei s-a îmbunătăţit, însă rămâne sub standardele europene, au fost înregistrate progrese privind sistemul de achiziţiile publice, combaterea muncii nedeclarate şi combaterea plăţilor informale în sistemul de sănătate.

Recomandările Comisiei Europene

În raport se vorbește și despre situația justiției și se menționează faptul că ”după performanţe bune din ultimii ani, ireversibilitatea progreselor din lupta împotriva corupţiei a fost pusă recent sub semnul întrebării”.

În ceea ce privește recomandările făcute României de către CE acestea arată că țara noastră trebuie să depună un efort fiscal-bugetar notabil, în conformitate cu cerinţele componentei preventive a Pactului de stabilitate şi de creştere şi să asigure aplicarea integrală a cadrului fiscal-bugetar. De asemenea, trebuie consolidată respectarea obligaţiilor fiscale şi colectarea impozitelor şi combătută munca nedeclarată.

Altă recomandare se referă la consolidarea politicilor de activare cu ţinte specifice şi serviciile publice integrate. România trebuie să adopte legislaţia privind egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbaţi şi femei şi să instituie un mecanism transparent de stabilire a salariului minim

De asemenea, trebuie îmbunătăţit accesul la un învăţâmânt general de calitate, în special pentru copiii romi şi pentru aceia din zonele rurale. În domeniul sănătăţii, România trebuie să favorizeze tratamentul ambulatoriu şi să combată mita în spitale.


VIDEO/Actorul Radu Gabriel: ”Dacă am faţă de salariu minim pe economie, în ce să joc, în Othello?”

Citește mai multe despre Comisia Europeana pe Libertatea.

Comentarii