Poluarea atmosferica tot mai accentuata si, adesea, lipsa unei igiene elementare fac ca numarul celor care sufera de afectiuni ale conjunctivei ochilor sa creasca ingrijorator.
Agentii bacterieni, dar si adenovirusurile, virusurile herpetice, rujeola si varicela pot declansa conjunctivita.
Medicina traditionala chineza – pastrandu-si inclinatiile profilactice – recomanda o ingrijire atenta a ochilor. Este eficienta spalarea zilnica a conjunctivei si scleroticii ochilor, prin cufundarea fetei, cu ochii deschisi, intr-un vas steril cu apa distilata. Se clipeste de mai multe ori, apoi se roteste privirea de cate 3 ori in fiecare sens. Tot preventiv, se recomanda dezinfectarea ochilor cu o picatura de miere (de tei sau salcam). Se produce o lacrimare puternica. Se spala apoi cu vata inmuiata infuzie din arnica si salvie.
Pentru cei care au cazut deja victime conuunctivitei, e recomandat ca tratamentul cu miere sa fie aplicat zilnic, pana la vindecare. La asta se adauga niste comprese, aplicate de 3 ori pe zi, cu un decoct obtinut din 100 ml apa in care se fierb cate o lingura de fenicul si patrunjel, pana ramane suficient lichid pentru cele 3 comprese. Se poate completa tratamentul cu un decoct din 100 ml apa, in care se fierbe o lingura de rostopasca uscata, pana ramane o lingura de lichid. Se aplica o compresa, apoi se toarna cate doua picaturi in fiecare ochi. Aceste metode se folosesc 4-5 zile sau pana se vede o ameliorare.
Chiar daca, aparent, conjunctivita da semne de disparitie completa, e bine ca in perioada imediat urmatoare (timp de 21 zile) sa va tamponati pleoapele cu bitter suedez (preferabil din plante romanesti) de mai multe ori pe zi. Chinezii folosesc, in scopul tratarii conjunctivitei, dar si pentru limpezirea vazului, comprese cu branza de soia.
Tinand seama de faptul ca orice infectie virala e favorizata de o imunitate scazuta, mai recomand un produs biologic imunostimulator: un miceliu din sudul Chinei, cunoscut sub numele de cordyceps. Un tratament cu praf de cordyceps micellium – efectuat sub supravegherea unui specialist – va poate feri de multe riscuri de boli infectioase, efectul unei doze putandu-se extinde pe o perioada de doi ani.
Dr. Adrian Florea
Specialist in medicina traditionala chineza, wwww.qitaky.ro