Mergi direct la conținut »
EXCLUSIV / Criză de casieri și șoferi în România. În ce orașe sunt cele mai multe locuri de muncă scoase la mezat - VIDEO
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

EXCLUSIV / Criză de casieri și șoferi în România. În ce orașe sunt cele mai multe locuri de muncă scoase la mezat – VIDEO

România duce lipsă cel mai mult de casieri și lucrători comerciali, dar și constructori, șoferi profesioniști și curieri, iar salariile care se oferă pentru aceste posturi pornesc de la 1.800 de lei, reiese din datele eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare de forță de muncă din România.

De Daniel Ionașcu,

Mai bine de 42.000 de locuri de muncă sunt disponibile prin intermediul eJobs.ro, dintre care peste 25.000 sunt destinate muncitorilor calificați și necalificați, a declarat Ana Călugăru, PR manager la eJobs România, în cadrul unui interviu pentru Libertatea. Dintre acestea, cele mai multe sunt oferite în comerț/retail, construcții și transporturi/logistică.

Ce domenii duc lipsă de muncitori

”În momentul de față, sunt aproximativ 42.000 de locuri de muncă deschise în timp ce vorbim pe eJobs.ro, pentru toată România, dar și pentru străinătate. Asta înseamnă locuri de muncă pentru studenți, pentru absolvenți, pentru cei care au experiență de maximum 2 ani sau chiar deloc, înseamnă locuri de muncă pentru directori, pentru specialiști de nișă, pentru muncitori calificați sau necalificați”, a afirmat Ana Călugăru.

În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile 25.292 de locuri de muncă pentru muncitori calificați și necalificați. Potrivit datelor oferite de către platforma de recrutare, sectoarele unde se oferă cele mai multe posturi destinate muncitorilor calificați și necalificați sunt: comerț/retail – 6.153 de locuri de muncă, construcții – 3.817, transporturi/logistică – 3.685, prestări servicii – 3.421, agricultură – 2.985, producție – 2.517, call-center – 2.124 și turism, hoteluri și restaurante – 2.100.

Care este explicația

Locurile disponibile din comerț vin ca urmare a creșterii consumului, după ce statul a tăiat taxele și a crescut salariile bugetarilor și pensiile în ultimii ani. Concomitent, marile lanțuri de supermarketuri și hipermarketuri s-au extins foarte mult în ultimii ani.

În privința construcțiilor, patronatele și oamenii de afaceri din domeniu au anunțat de mai mult timp că se confruntă cu o adevărată criză de personal în domeniu, după ce muncitorii au plecat masiv să lucreze în străinătate.

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație
Recomandări

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație

 

Transporturile de marfă și firmele de curierat duc și ele o adevărată bătălie pentru șoferi, în contextul creșterii atât a comerțului tradițional, cât și a retail-ului online, care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani.

Principalele orașe unde sunt scoase aceste posturi sunt: București (8.679), Cluj-Napoca (3.185), Brașov (3.036), Constanța (2.776), Iași (2.573), Timișoara (2.370), Bacău (2.074) și Galați (1.877).

Asistență telefonică pentru cei peste 40 de ani

eJobs a lansat de curând un serviciu de asistență pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă. Acesta este destinat în special persoanelor de peste 40-45 de ani, dar poate apela oricine. Numărul este cu tarif normal, fără suprataxă. Consilierii eJobs ajută persoanele respective să își completeze CV-urile, să aleagă locurile de muncă ce li se potrivesc și apoi aceștia aplică în numele lor.

Serviciul este disponibil la numărul 021/0124.

Close
Închide
  Close