MENIU CAUTĂ

Criza economică din Coreea de Nord, adâncită de seceta provocată de temperaturile ridicate

Distribuie

Criza economică din Coreea de Nord adâncită de seceta provocată de valul de căldură care afectează peninsula în ultimele săptămâni, anunță Crucea Roșie, care avertizează că această situație ar putea avea efecte catastrofale asupra populației.

Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, cea mai mare reţea internaţională de ajutorare în caz de dezastre, a avertizat asupra unui risc de ”criză a securităţii alimentare” în această ţară izolată, menţionând că situaţia actuală a fost agravată şi de sancţiunile internaţionale impuse din cauza programelor nuclear şi de rachete nord-coreene.

De peste o lună nu au mai fost înregistrate precipitații în Coreea de Nord, iar temperaturile au ajuns în medie la 39 de grade Celsius. Următoarea perioadă cu precipitații este aşteptată abia în a doua jumătate a lunii august.

Populaţia de 25 de milioane de locuitori este deja afectată şi vulnerabilă şi malnutriţia care afectează copiii s-ar putea agrava, se arată într-un comunicat emis la Geneva. ”Fenomenul nu este clasificat încă secetă, dar orezul, porumbul şi alte culturi sunt deja uscate pe câmp, cu efecte potenţial catastrofale pentru populaţia nord-coreeană”, a spus Joseph Muyamboit manager al Federaţiei la Phenian.

Aproximativ 70% dintre nord-coreeni sunt ”în situaţia de risc din punct de vedere alimentar” şi unul din patru copii sub cinci ani este afectat de malnutriţie cronică, potrivit Programului Alimentar Mondial. Seceta din 2015 a agravat situaţia. Populaţia din Coreea de Nord a suferit de foamete la mijlocul anilor ’90 şi peste trei milioane de oameni şi-au pierdut viaţa, scrie Agerpres citând Reuters.


Citește și: LIVE TEXT/ Mitingul diasporei, în Piața Victoriei. Românii din străinătate se adună la București / FOTO


 

Citește mai multe despre caniculă și seceta pe Libertatea.

Comentarii