Mergi direct la conținut »
CSM susține că raportul de evaluare al lui Lazăr nu respectă dispozițiile legale
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > CSM susține că raportul de evaluare al lui Lazăr nu respectă dispozițiile legale

CSM susține că raportul de evaluare al lui Lazăr nu respectă dispozițiile legale

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit că raportul ministrului Justiţiei privind activitatea managerială a procurorului general nu respectă dispoziţiile legale în vigoare, standardele internaţionale şi naţionale în materia activităţii Ministerului Public şi contravine direcţiei jurisprudenţiale conturate atât de organismele internaţionale, cât şi de Curtea Constituţională a României.

Potrivit Secției, decizia 45/2018 a Curţii Constituţionale realizează o expunere exhaustivă a ceea ce presupune limitarea activităţii procurorului cu orice altă putere publică, instituirea şi menţinerea unui statut neutru şi imparţial al persoanelor care desfăşoară activitatea în cadrul Ministerului Public. „Curtea reaminteşte cu ocazia aceleiaşi analize că procurorii fac parte din autoritatea judecătorească, iar cu privire la aceştia legiuitorul constituant a dorit crearea unui statut care să le permită menţinerea unei echidistanţe faţă de activitatea puterii legislative sau executive”, se menţionează în motivarea citată de Agerpres.

„Între ministrul Justiţiei şi procurorii din cadrul Ministerului Public neexistând o formă de subordonare ierarhică, o colaborare între ministrul Justiţiei şi procurori fiind una inter-instituţională şi nu intra-instituţională, evaluarea activităţii acestora nu s-ar putea realiza decât prin intermediul unor persoane care să îndeplinească acelaşi tip de activitate analizată şi de Curtea Constituţională în decizia amintită, esenţa activităţii procurorului constând în aplicarea şi interpretarea juridică a legii şi în conducerea şi controlul activităţii de urmărire penală şi fiind independentă de activitatea ministrului Justiţiei sau a aparatului Ministerului Justiţiei”, notează Secţia pentru procurori, care adaugă că legiuitorul a ales să stabilească, în cuprinsul articolului 132 din Constituţie, exercitarea activităţii de către procurori sub autoritatea ministrului Justiţiei şi nu sub controlul acestuia, singura formă de control admisibilă fiind cea a controlului ierarhic.

Fiica cea mică a lui Adrian Minune, pe scena „Vocea României“: „Se poate şi fără banii lui tati“. Cum a reacţionat Chirilă după prestaţia sa
Recomandări

Fiica cea mică a lui Adrian Minune, pe scena „Vocea României“: „Se poate şi fără banii lui tati“. Cum a reacţionat Chirilă după prestaţia sa

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat un aviz negativ propunerii făcute de ministrul Justiției privind revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr. Decizia a fost luată cu cinci voturi pentru și unul împotrivă.

Avizul CSM este consultativ.

Consiliul Superior al Magistraturii a dezbătut propunerea făcută de ministrul Justiției, Tudorel Toader, privind revocarea din funcție a procurorului general Augustin Lazăr.

Pe 24 octombrie, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat declanșarea procedurii de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr.

Tudorel Toader a enumerat 20 de puncte în legătură cu activitatea procurorului general: probleme grave de comportament şi comunicare publică; probleme grave de management; lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii; discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului; contestarea deciziilor Curţii Constituţionale; neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin proiectul de management prin utilizarea pe scară largă a delegărilor în funcţii de conducere; critici aduse Parlamentului şi Guvernului; modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august; încălcarea legii prin semnarea unor protocoale cu SRI.


Citește și: VIDEO/ Primarul norvegian al comunei cu 400 de români de la Cercul Polar: „Nu e un lucru bun pentru România, dar pe mine mă bucură dacă oamenii se stabilesc aici!”


 

 
 
Close
Închide
  Close