„Când vorbește împăratul tuturor rușilor, Dumnezeul ortodox întrupat pe pământ, tu comiți o asemenea greșeală? Trebuie să trimiți rachete cu o precizie de un metru sau doi și tu nu ești în stare să ții serverele? Kremlinul i-a întrerupt discursul lui Dumnezeu, asta a făcut”, a afirmat gazetarul despre momentul în care televiziunea de stat rusă a întrerupt discursul lui Putin în timp ce acesta lăuda curajul soldaților săi din Ucraina și a arătat în schimb filmări preînregistrate cu cântece patriotice.
„Nu sunt în stare să țină o regie de montaj, o lipsă de control ce poate fi pusă în conexiune regia de montaj a asasinatelor în masă asupra civililor comise în Ucraina de armata rusă”, a completat Cristian Tudor Popescu.
„Care băieții noștri? Măcelarii lui Kadîrov, mercenarii Wagner, sirienii?”
„Credința creștină care animă întreaga Rusie ne-a făcut să ne ducem în Ucraina pentru a-l apăra pe fratele nostru cu propriul trup, niciodată n-am fost ațât de uniți, asta a spus Putin, în rezumat. Aproape i s-au umezit ochii, ca la marii dictatori manipulatori, credea în ce spune, se autoemoționează”, a observat gazetarul.
A spus că „băieții noștri” luptă eroic cu nazismul. Băieții noștri sunt măcalerii lui Kadîrov, care trag în blocurile de civili, mercenarii Wagner care organizează asasinate contra cost și ucigași din Siria? Care băieții noștri?
Cristian Tudor Popescu:
Întrebat despre manifestarea de entuziasm a celor prezenți pe stadionul Lujniki, CTP a afirmat: „Pentru mine e înspăimântător de familiar ce văd acum. Se spune că poporul rus nu e Putin, poporul german n-a fost Hitler, poporul român n-a fost Ceaușescu. Ba da, au fost! E vorba de vinovăția unui popor”.
Gazetarul a comparat evenimentul din Rusia cu ultima manifestare de 23 august la care a fost, în România comunistă, în 1989, „când mulți deja tăceau, puțini strigau, dar aveau activiștii grijă să pună banda cu «Ceaușescu, PCR» să meargă”.
„Am făcut prea puțin”
Provocat de moderatorul Claudiu Pânzaru, CTP a spus că „mă simt vinovat că n-am făcut mai multe înainte de Revoluție, că n-am putut să merg mai departe până la a nu accepta compromisul unui regim de dictatură”.
Dacă ieșea un om în stradă, n-aș fi ieșit în stradă. Dacă ieșeau trei, al patrulea aș fi fost eu. Mă simt vinovat că am făcut prea puțin. Dacă ieșeau 100.000 de oameni în stradă, Ceaușescu ar fi căzut mai devreme.
Cristian Tudor Popescu:
Popescu a evocat și un moment mai puțin cunoscut, comedia absurdului: „În 1987, am fost săltat de miliție, la Craiova. Eram într-o stare specială, trecut de miezul nopții, și cântam: Tovarășei Elena Ceaușescu, prinos de dragoste îi înălțăm”.
Când se termină războiul
În ceea ce privește războiul din Ucraina, CTP a evitat să pronunțe o perioadă de timp până când ostilitățile vor înceta.
„Nu va fi repede. Pentru Rusia nu există cale de întoarcere. S-au angajat într-o operațiune de distrugere a poporului ucrainean, nu de subjugare, ceea ce ar presupune un război. Până nu distruge Ucraina, Putin nu pleacă de acolo!”, a afirmat gazetarul.
El consideră că președintele Volodimir Zelenski a fost „factorul-surpriză” pentru Kremlin.
„Zelenski a fost votat cu o nuanță de la mișto, un fel de protest împotriva corupților sau celor aserviți total rușilor, dar a reușit să mobilizeze acest popor ucrainean! În ciuda unor greșeli, e un erou. Putin ar vrea să-l ucidă de vreo 10 ori, nu o dată”, a conchis Cristian Tudor Popescu.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina