MENIU CAUTĂ
02 Sep. 2009 17:03

Cu gazul cu care arzi un mort poţi încălzi o garsonieră

Distribuie

40 de metri cubi de gaze! Cu această cantitate se încălzeşte fără probleme o garsonieră în plină iarnă timp de o săptămână. Şi tot de 40 de metri cubi de gaze este nevoie pentru a transforma un cadavru în cenuşă la crematoriul Vitan Bârzeşti din Capitală.

4141-178776-9_ati7975.jpg

Deşi sună cinic şi deloc ortodox, incinerarea este, cel puţin din punct de vedere financiar, o soluţie mult mai practică pentru despărţirea de cei dragi, în cazul unui deces. Faţă de o înmormântare obişnuită, care poate ajunge la câteva mii de lei, costul total al operaţiunii de incinerare nu se ridică la mai mult de 400 de lei.

4141-178775-9pozamare.jpg

4141-178779-wwww.jpgLocuinţa ar avea căldură timp de o săptămână

Plus că nici nu se mai pune problema găsirii unui loc de veci sau a costurilor de întreţinere a mormântului. La Vitan Bârzeşti, singurul crematoriu uman din ţară, se fac zilnic trei, patru incinerări. Potrivit directorului adjunct, Marian Tudor, din 1996, aici au fost transformate în cenuşă în jur de 12.000 de cadavre. Totul se face pe bază de gaz metan. Pentru a se atinge temperatura optimă de ardere, adică 1.000 de grade Celsius, cuptorul se încinge cu ajutorul a 40 metri cubi de gaz. Într-o oră, cadavrul se face scrum.

Din el nu mai rămâne decât cenuşa, eventual vreo tijă metalică, dacă decedatul a avut aşa ceva în corp. Mai greu este atunci când vin cadavre în stare avansată de putrefacţie, dar ne-am obişnuit şi cu asta', povesteşte nonşalant unul dintre cei mai vechi fochişti, Emilian Niculescu (45 de ani), care de zece ani se îndeletniceşte cu incinerările.

4141-178777-9bloc.jpg

Potrivit lui Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, cu gazul folosit la arderea unui singur cadavru, pe timpul iernii s-ar încălzi fără probleme o locuinţă modestă: Combustibilul e suficient pentru încălzirea unei garsoniere, în condiţii civilizate, timp de o săptămână.

4141-178778-9lausa.jpg

Operaţiunea durează 60 de minute

După slujba de pomenire, care se desfăşoară în sala de ceremonii de deasupra, mortul este coborât la subsol cu ajutorul unui lift, este scos din cearşaf şi pus pe un cărucior de oţel. Apoi este introdus într-unul dintre cele trei cuptoare, unde în numai o oră rămâne numai cenuşă.

În tot acest timp, cineva din familie asistă la toată operaţiunea pentru a nu apărea încurcături legate de decedat. După aceea, cenuşa este pusă într-o urnă pe care se lipeşte o etichetă cu numele incineratului, al persoanei care a asistat la incinerare şi data la care a avut loc arderea.

fotografii: Cati Priţulescu

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 17 februarie 2019
Comentarii