De la an la an, viata la bloc devine un adevarat lux. Am vrut sa vedem ce spun locatarii unui bloc din Capitala cand le explicam cu cat au de gand autoritatile sa scumpeasca apa calda si caldura. Ne-am oprit in cartierul Teiul Doamnei, am batut la usa si am stat de vorba cu oamenii, aratandu-le cam cat vor avea de plata. Cum sunt deja in pragul saraciei, bucurestenii au inceput sa gasesca solutii alternative. Ca sa-si permita viata la bloc, se folosesc de tot felul de trucuri.
Viata scumpa a facut-o pe Georgeta Patran sa gaseasca solutii de-a dreptul ingenioase pentru a face economii. “Nu mai calc rufele de multa vreme cu fierul de calcat electric. I-am taiat firul si il incalzesc la aragaz, ca in vremurile primitive. Caldura o tinem inchisa ziua si ii dam drumul doar seara, jumatate de ora, iar apa o incalzim la aragaz. Facem economii la sange”, ne-a povestit tanti Georgeta.
Cat am putea plati la caldura si apa calda
1 cam / 1 persoana: 1.700.000 lei
1 cam / 2 persoane: 2.040.000 lei
2 cam / 2 persoane: 3.400.000 lei
2 cam / 3 persoane: 3.740.000 lei
3 cam / 3 persoane: 5.100.000 lei
3 cam / 4 persoane: 5.440.000 lei
4 cam / 5 persoane: 7.140.000 lei
Costurile au fost calculate la un pret al gigacaloriei de 1.700.000 lei vechi. Acest pret ar rezulta in urma scumpirii cu 56 % a energiei termine. Calculul a fost facut de specialistii Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat.
Traseul apei in casele pensionarilor
Maria Caian, o pensionara de 70 de ani, a suferit o operatie de cancer la plamani. Doar pe medicamente cheltuieste lunar 1 milion de lei, asta in conditiile in care are o pensie de 3.100.000 lei, iar fiul sau castiga 2.500.000 lei. “Pana acum ne-am descurcat cum a dat Dumnezeu, dar nu stiu ce o sa facem de acum incolo. Cu toata reducerea de la intretinere de care beneficiem, pentru ca avem venituri mici, tot am platit, luna trecuta, la caldura, 700.000 lei. Repartitorul poate fi dat pana la maximum nivelul 6, ca sa incalzeasca, dar noi il dam la 2, sa scutim bani. Apa cu care fac baie o incalzesc, apoi, dupa ce m-am spalat cu ea, nu o arunc, o tin aici, in lighean, si o turnam in WC atunci cand facem treaba mare. La WC, tragem apa doar cam o data la doua zile”, ne-a spus Maria Caian.
Economie la caldura
Vestea scumpirii apei calde si a caldurii a venit ca un trasnet pentru Ilie Georgian. “Noi avem copil mic si ne-ar fi greu sa facem economie la apa calda, poate sa mai oprim din caldura. Dam repartitorul doar la nivelul 2 din 6, care este cel maxim”.