MENIU CAUTĂ

Cum să nu ”dai faliment” după vacanţa de vară. 6 metode de a pune ban pe ban

Distribuie

Eşti unul dintre numeroşii români care muncesc suplimentar ca să-şi poată întreţine familia, s-o ducă în vacanţe şi să-şi plătească şi datoriile (la bancă sau pe la rude)? Atunci sfaturile de mai jos pică la fix.

Poate că nu este perioada cea mai potrivită din an pentru a strânge ban pe ban, dar încearcă. Antrenamentul din vară îţi va prinde foarte bine la toamnă, când va trebui să strângi cureaua, după cheltuielile din vacanţă. Şi cu atât mai mult la iarnă, când vor creşte vertiginos cheltuielile cu încălzirea şi cu îmbrăcămintea groasă.  Specialiștii KRUK îți propun 6 metode simple pentru a scăpa de datorii și pentru a deveni independent din punct de vedere financiar.

1. Planifică bugetul la începutul fiecărei luni

Orice activitate devine mai ușoară atunci când ai un plan bine pus la punct. Alocă-ți la fiecare început de lună puțin timp pentru a stabili un buget. Pentru a face lucrurile mai simple îți propunem metoda 50/20/30:

  • alocă maximum 50% din bugetul tău costurilor fixe – chirie, întreținere, abonamente pentru transport
  • economisește cel puțin 20% din venituri: poți pune acești bani de-o parte, îți poți plăti datoriile sau poți face o investiție prin care să câștigi mai mult
  • 30% din venitul tău lunar reprezintă costurile flexibile: cumpărături, mâncare, divertisment, hobby-uri.

2. Ţine evidența cheltuielilor

În felul acesta te asiguri că respecți bugetul. Acest lucru îți va permite să vezi exact cât cheltuiești și mai ales pe ce. Se încadrează cheluielile tale în modelul 50/20/30? Dacă nu, identifică problemele din bugetul tău și renunță la lucrurile de care nu ai nevie. Această metodă reprezintă primul pas pentru a deveni un consumator rațional.

3. Plăteşte cash

Poți economisi cu până la 18% mai mult dacă folosești cash în loc de card – sfatul este valabil, desigur, doar dacă banca nu percepe comision pentru extrageri de numerar de pe card. După ce ai stabilit bugetul necesar, poți scoate banii de pe card pentru fiecare categorie de cheltuieli. Pune banii în plicuri separate. Folosind cash vei avea un reper vizual pentru tot ceea ce cheltuiești. Vei face astfel alegerile potrivite atunci când

vine vorba de cumpărăturile de zi cu zi și nu vei depăși bugetul.

4. Economisește cu un scop

Fie că planifici o vacanță ceva mai costisitoare sau că dorești să îți cumperi ceva la care râvnești de multă vreme, economiile tale îți vor aduce mereu o recompensă. Păstrează toate economiile într-un borcan, ca să vezi uşor progresul pe care îl faci în fiecare zi. De asemenea, poți economisi mai mult dacă îți impui o limită de timp.

5. Divertisment cu preţuri mici

Excursia cu bicicleta, plimbarea în parc sau un meci de fotbal cu prietenii sunt activități care te ajută nu doar să te relaxezi, ci și să economisești. De asemenea, ar trebui să fii mereu atent la evenimentele cu acces liber organizate în orașul tău.

6. Caută alternative pentru transport

Costurile alocate transportului nu ar trebui să depășească 15% din venitul tău lunar. Folosirea autoturismului zi de zi şi întreținerea lui te-ar putea face să depășești cu ușurință acest procent. Este foarte important să realizezi că există alte variante: transportul în comun, bicicleta, mersul pe jos…

 

 

Comentarii